Право на аборт: основне про скандальний законопроект 6239

Право на аборт: основне про скандальний законопроект 6239
У Верховній Раді з’явився законопроект, який забороняє переривання вагітності за бажанням жінки. За два дні свого існування він спричинив хвилю обговорення у суспільстві і засудження від правозахисників.

Які основні аргументи прихильників та противників права на аборти, яка ймовірність, що документ підтримають у Верховній Раді та чи не спричинить це протестів українських жінок — у публікації Громадського.

Автором законопроекту є Дмитро Голубов, депутат-мажоритарник з Одеси від провладної фракції Блоку Петра Порошенка. До депутатства Голубов був відомий як засновник Інтернет партії України. Це та партія, рекламну кампанію якої вели персонажі відомої саги «Зоряні війни» — Дарт Вейдер, Магістр Йода, Чубака та інші.

Було в біографії Голубова і гучне звинувачення у шахрайстві. У 2005 році він був затриманий і відсидів півроку у Лук’янівському СІЗО за звинуваченнями у міжнародних кіберзлочинах на мільйони доларів. Тоді з СІЗО Голубова взяли на поруки депутати від Партії Регіонів. Згодом суди закрили справу, Голубов провини за собою не визнавав.

В парламенті входить до Комітету з питань правової політики та правосуддя. Раніше в історії законотворчості Голубова не було ініціатив пов’язаних з охороною здоров’я чи захистом прав дітей.

Текст законопроекту вміщується на одній друкованій сторінці. Він пропонує внести зміни в чинний закон про охорону здоров’я.

Зокрема, щоб аборти були дозволені, якщо терміни вагітності не перевищують 22 тижні і лише у трьох випадках. По-перше, якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки. По-друге, якщо є медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям дитини після народження. І по-третє, якщо зачаття дитини відбулося в результаті зґвалтування.

Окремо вказується, що ці обставини обов’язково має засвідчувати спеціальна комісія відповідних експертів. Для порівняння, чинне українське законодавство передбачає, що коли вагітність не перевищує 12 тижнів, вона може бути штучно перервана за бажанням жінки. Якщо є медичні підстави — до 22 тижнів.

На момент публікації Громадське не отримало від Дмитра Голубова коментаря щодо його законопроекту, тож аналізувати, що спонукає автора обмежувати аборти, можемо з офіційної пояснювальної записки.

В ній йдеться, що право жінки вирішувати питання про проведення аборту не враховує право чоловіка на батьківство право дитини на життя. Записка нагадує, що Україна має від’ємний показник природного приросту населення, і називає саме аборти однією з головних причин цього.

«За результатами проведення ряду наукових медичних досліджень (УЗД та внутрішньоутробна оптична зйомка) встановлено — дитина, яку абортують, зазнає таких самих страждань, як і доросла людина, яку тортурами доводять до смерті», — йдеться у документі. Також Голубов пише про те, що аборти призводять до кримінального бізнес-полювання за стовбуровими клітинами. І нагадує незмінне ставлення церкви до абортів як до гріха дітовбивства.

Реакція на такі ініціативи може бути виключно негативною, тому що такі заборони просто порушують репродуктивні права жінки. Має бути вільний вибір: народжувати, чи ні, вважає Ольга Дунебабіна, експерт відомої правозахисної організації «Ла Страда Україна», яку Громадське запросило прокоментувати ініціативу із забороною абортів.

Правозахисниця називає два найбільших ризики від заборони абортів. По-перше, це породить величезну кількість соціальних сиріт, тому що жінки будуть відмовлятися від дітей та залишати їх у пологових будинках чи взагалі на вулиці. По-друге, заборона спричинить велику кількість нелегальних абортів, які будуть ще більше шкодити здоров’ю жінок.

Дунебабіна не погоджується з більшістю аргументів, які наводяться на підтримку законопроекту. Наприклад, коли показанням до аборту є зґвалтування. За її словами, українське законодавство не завжди дає довести факт зґвалтування, а крім того, жінки часто не звертаються до правоохоронних органів про те, що їх завалували. Їм може бути соромно, чи ґвалтівником може бути знайома людина.

Якою буде реакція українського суспільства на законопроект, на думку Дунебабіної, залежить від того, розвиватиметься доля самого документа. Тут варто нагадати, що законопроект Голубова — не перша спроба заборонити аборти в Україні. У 2013 році подібний документ реєстрували депутати від ВО «Свобода», але голосів для його розгляду не назбиралося. Якщо ж цього разу законопроект буде винесений на голосування, то висока вірогідність того, що в Україні почнуться протести, вважає правозахисниця.

Як приклад суспільної реакції на регулювання законодавства в сфері абортів можна згадати ситуацію у Польщі восени минулого року. Тоді правляча партія «Право і справедливість» ініціювала повну заборону абортів і введення кримінальної відповідальності за штучне переривання вагітності, причому як для жінки, так і для лікаря. На акції протестів вийшли десятки тисяч жінок по всій країні. Вони не виходили на роботу і навчання, не виконували хатньої роботи і вбиралися в чорне на знак жалоби за своїми правами. Ситуацію в Польщі тоді навіть розглядали на загальноєвропейському рівні. Врешті в Сеймі змушені були відмовитися від законопроекту.

«Я думаю, що українки теж вийдуть на протест, коли питання буде стосуватися їхньої подальшої долі», — вважає Дунебабіна.

Хоч до протестів справа ще не дійшла, спробу обмежити проведення абортів багато українок засудили у своїх соціальних акаунтах. Віце-спікерка українського парламенту Ірина Геращенко вимагає від фракціі БПП офіційноі реакціі на цю законотворчу ініціативу.

«Законодавча заборона збільшить кількість підпільних абортів і призведе до значного росту смертності і захворюваності, каліцтва жінок і сирітства. При цьому партнери, в тому числі деякі намахані законотворці, які строчать такі «законопроекти» і збираються за них голосувати, аж ніяк не постраждають», — написала вона.

Журналістка Анна Цуканова називає появу законопроекту «весняним загостренням», яке в депутатів трапляється раз на три-п’ять років:

«Не покращити інвестиційний клімат і подолати корупцію, щоб у людей зросли доходи, і виховувати дітей стало трішечки легше, не збільшити оплачувану відпустку догляду за дитиною, не стимулювати відкриття приватних садочків і шкіл і реформувати державні, до яких дітей віддавати страшно, навіть не обмежити торгову націнку на контрацептиви, а просто — заборонити аборти. Бажання таке виникає, що характерно, як правило, у депутатів чоловічої статі».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Повністю підтримую даний законопроект
Відповісти
Останні новини
Право на аборт: основне про скандальний законопроект 6239
01 квітень, 2017, 23:36