Броварня Шнайдерів у Луцьку: історія конкурентів Земана

Броварня Шнайдерів у Луцьку: історія конкурентів Земана
На початку ХХ століття у Луцьку діяли дві броварні, які конкурували у цій галузі до початку Другої світової війни.

На місці сьогоднішнього спиртзаводу на вулиці, яка нині має назву Ковельська, було збудовано другий у Луцьку пивзавод (власники – брати Шнайдери), - пише в статті «Завжди другі»: історія луцької броварні Шнайдерів» Володимир Потрапелюк.

Дві будівлі фабрики по виробництву пива дали назви двом вулицям: Фабричній, відомій з ХІХ століття, яка з’єднувала Ковельську з Володимирською і Новоброварній, також відомій з другої половини ХІХ ст. (пізніше Легіонерів, Торчинська; нині – Путінцева), неподалік якої було збудовано пивоварню Шнайдерів.

До речі, про існування в Луцьку такого роду промислового виробництва, свідчать більш давні документи. Так, з рапорту Волинського губернського правління Київському, Подільському і Волинському генерал-губернатору від 27 жовтня 1838 року дізнались, що «заводи: два винокурених і два пивоварних, належать питейному відкупу».

В книзі «Экономическое состояние городских поселений…Волынская губерния» згадується лише один пивоваренний завод, продукція якого реалізується на місці (дані на 1861-1862 рр). З «Огляду Волинської губернії про кількість фабрик, заводів і робітників у м. Луцьку» станом на 4 січня 1880 р. випливає, що в місті був лише один пивзавод з мінімальною кількістю робітників у ньому (один), а продукції завод давав на 1380 рублів на рік. Це й була броварня братів Шнайдерів, які володіли ще й млином.

На жаль, у згаданих вище документах не вказано імен власників промислових підприємств, тому важко зробити висновок, кому належав пивзавод в Луцьку, на якому працювало 3 робітники і який давав продукції на 410 рублів на рік (дані на 17 січня 1892 року). Можливо, конкурентові братів Шнайдерів Вацлаву Земану, який побудував свій перший завод на Яровиці.

ЧИТАТИ СТАТТЮ ПРО БРОВАРНЮ ШНАЙДЕРІВ У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.