Стало відомо, як волиняни можуть отримати доступні ліки

Стало відомо, як волиняни можуть отримати доступні ліки
На Волині з робочим візитом перебував заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик. Він поінформував про впровадження програми «Доступні ліки».

Про це йшлося під час прес-конференції 3 квітня, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Роман Ілик розказав, що у квітні в Україні розпочинається програма «Доступні ліки». Тож пацієнти зможуть безкоштовно або з незначною доплатою отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. За словами Ілика, програма поширюється на всю Україну і на всіх громадян. Пріоритетність надали цим трьом категоріям хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності українців.

Відомо, що на цей проект із державної скарбниці передбачили півмільярда гривень.

Роман Ілик розповів, що для того, аби отримати безкоштовні чи недорогі ліки, сердечникам, астматикам чи діабетикам варто звернутися до лікаря та отримати правильно виписаний рецепт. Із ним треба йти у аптеку, яка бере участь у програмі «Доступні ліки».

Держава компенсуватиме вартість найдешевшого лікарського засобу з програми «Доступні ліки». А дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, можна буде отримати, доплативши різницю.

За інформацією, озвученою заступником міністра, на Волині понад тридцять аптек зголосилися взяти участь у програмі. Відомо, що аптеки на добровільних умовах підписували договір із місцевими органами влади та ставали учасниками програми.

Утім, на цей час на сайті МОЗу немає реєстру препаратів, вартість яких, згідно з Програмою, відшкодовуватиме держава. Роман Ілик пообіцяв журналістам, що такий перелік з’явиться вже завтра, 4 квітня. Щоправда, після цього аптеки повинні ще замовити ці препарати у виробників і лише після постачання вони з’являться на прилавках. «Розраховуємо, що повноцінно запрацює проект приблизно через півтора–два місяці», – висловився Ілик.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк, присутній під час прес-конференції, повідомив, що на Волині на реалізацію проекту «Доступні ліки» цього року спрямують 13,375 мільйона гривень. «Було рішення сесії обласної ради. Всі кошти – вже на рахунках суб’єктів господарювання. Головні розпорядники – заклади первинної медичної допомоги», – сказав Ващенюк.

Роман Ілик також розповів, що лікарі виписуватимуть пацієнтам медикаменти не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків. Тож до Програми відшкодування вартості ліків (реімбурсації) увійшов певний перелік цих діючих речовин. Його опублікували на сайті Міністерства охорони здоров’я.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліки, Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стало відомо, як волиняни можуть отримати доступні ліки
03 квітень, 2017, 19:38