Нацкомісія призупинила дію абонплати за газ

Нацкомісія призупинила дію абонплати за газ
Рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), про впровадження тарифів на транспортування і розподіл природного газу буде призупинено.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора, – пише Обозреватель.

«НКРЕКУ не регулює ціну природного газу, яка становить 87% загального тарифу на газ і теплову енергію, а регулює лише транспортування і розподіл природного газу (13%). На відкритому засіданні за новою методологією були затверджені тарифи на послуги транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і точок виходу для ПАТ «Укртрансгаз»; на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств, розрахованих на основі приєднаної потужності», – відзначили в комісії.

Методологія, за якою визначені тарифи, стверджують в НКРЕКУ, була розроблена з урахуванням досвіду країн ЄС та узгоджена з усіма зацікавленими органами виконавчої влади. «Методологія передбачає соціальний захист побутових споживачів для полегшення їх адаптації до нових умов на ринку природного газу. Введення принципу потужності також міститься в Меморандумі про співпрацю з МВФ», – заявили в НКРЕКУ.

Як відомо, Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і ком послуг затвердила обсяг абонентської плати за підключення до системи газопостачання. Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника).

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями.

Згодом Володимир Гройсман заявив, що Кабмін вимагатиме переглянути це рішення НКРЕКП. Президент Петро Порошенко також заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нацкомісія призупинила дію абонплати за газ
04 квітень, 2017, 11:01