Польські політики розповіли про обстріл польського консульства в Луцьку

Польські політики розповіли про обстріл польського консульства в Луцьку
В ефірі одного з телеканалів польських політиків запитали, чи на їхній погляд обстріл консульства Польщі у Луцьку можуть бути російською провокацією.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ОБСТРІЛ КОНСУЛЬСТВА ПОЛЬЩІ

За словами Пйотра Зґожельського з Польської селянської партії, немає ніяких доказів того, що за обстріл консульства були відповідальні росіяни, - пише Монітор.info.

«Якщо насправді це була провокація Росії, то це вказує на слабкість і зростання хаосу в Україні. Якщо це вчинили анархістські групи націоналістів, у що я більше вірю, то це також плід ідеології і результат терпимого ставлення до бандерівської ідеології в історичній політиці України», – оцінив депутат Польської селянської партії.

На запитання, чи на його думку Польща повинна перестати бути «адвокатом» України у Європі, Зґожельський відповів, що «повинна бути, передусім, адвокатом Польщі».

За словами Павела Мухи з Канцелярії президента, створення напруженості в українсько-польських відносинах не служить нікому «за винятком тих, хто сьогодні проявляє антагоністичне ставлення до цих двох країн». Муха підкреслив, що пріоритетом має бути забезпечення безпеки польських дипломатичних установ в Україні та поляків, які проживають у цій країні.

«Ми не можемо сьогодні раціонально закликати до того, щоб Польща перестала бути адвокатом України. Польський національний інтерес вимагає, щоб ми, на європейському та світовому форумі, залишалися речником України», – сказав представник Канцелярії президента.

Славомір Нойман із «Громадянської платформи» зазначив, що в державному інтересі Польщі – незалежна Україна і те, щоб «відтягнути Росію від польських кордонів». Політик опозиції нагадав, що Україна досі в стані війни на прикордонній із Росією території. Наголосив, що «треба зробити все можливе, аби з’ясувати інциденти такі, як у Луцьку, розуміючи, що це можуть бути провокації». «Незалежну Україну ми повинні захищати і обороняти, тому що у випадку, коли не буде незалежної України, на сході, за річкою Буг, буде Росія, і це буде набагато гірша ситуація для Польщі з геополітичного погляду», – оцінив політик «Громадянської платформи».

На думку Адама Шлапки з партії «Сучасна», «вільна і незалежна Україна» – це для Польщі «стратегічний інтерес». «Ми втрачаємо наш стратегічний інтерес в Україні тому, що не реалізуємо закордонної політики, а тільки і виключно історичну», – зазначив депутат «Сучасної».

Своєю чергою Аґнєшка Сьціґай із «Кукіз’15» вказала, що Польща повинна бути представником «України, її безпеки та незалежності за кордоном». Підкреслила, що немає доказів того, що інцидент у Луцьку був навмисною провокацією. «У справі інших інцидентів в Україні також не представлено ніяких доказів», – зазначила. «Якщо українська сторона знає, що для нас питання вбивств на Волині є настільки важливим і вирішальним, то чи провокацією уряду є теж те, що головні вулиці в Києві іменують прізвищем Бандери, якщо для нас це таке болісне питання?» – запитувала представниця партії «Кукіз’15».

За словами Йоахіма Брудзінського з «Права і справедливості», інцидент у Луцьку – це «надзвичайно серйозна ситуація». «Уперше близько до нашого кордону проходять дії, які безпосередньо загрожують життю наших дипломатів», – сказав політик. На його погляд, це добра нагода для того, аби нагадати іншим кранам ЄС, що Польща межує з державою, «в якій триває регулярна війна».

Брудзінський оцінив, що стурбованість викликають спроби «породити антиукраїнську істерію». Депутат «Права і справедливості» погодився, що суверенна Україна в інтересах Польщі. Він зазначив, однак, що «не буде можливості для того, аби Україна ввійшла до ЄС із Бандерою на прапорах».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.