У Луцьку розповіли про запровадження «відкритих списків» на виборах

У Луцьку розповіли про запровадження «відкритих списків» на виборах
Представники громадянської мережі «ОПОРА» та IFES-Україна розповіли у Луцьку про перспективи реалізації виборчої реформи.

Про це говорили під час круглого столу «Напрями реформування виборчої системи України» у середу, 5 квітня.

Старший радник із юридичних питань IFES-Україна Денис Ковриженко розповів про різноманітні види та підвиди виборчих систем, яких є близько 70. Йдеться про варіанти пропорційної, мажоритарної, змішаної та інших видів систем, які відрізняються за списками/округами, прохідним бар’єром, (не)можливістю самовисування тощо.

За його словами, частина систем наразі непридатна до застосування в Україні. Серед недоліків «мажоритарки» він називає велику кількість втрачених голосів (перемагає лише один кандидат в окрузі), «тактичне» голосування, маніпуляції із «нарізкою» округів.

Проблемами пропорційної виборчої системи зі закритими списками Ковриженко називає тіньовий вплив лідерів на формування списку, «тактичне» голосування за великі партії та розрив зв’язку депутата із виборцями.

Отож, в Україні під час минулих парламентських виборців фактично поєдналися недоліки двох систем. Найбільш оптимальною системою експерт називає пропорційну систему із відкритими списками, де виборці визначають, хто із кандидатів може пройти у Раду. Наприклад, у деяких країнах виборці можуть навіть «викреслювати» небажаних кандидатів із запропонованих партією. Проте в цій системі важливо створювати округи такої величини, де можна було б ефективно порахувати голоси.

Також можливі різні обмеження, щоб у ради таки пройшла частина партійних функціонерів. Проте за такої системи рідко потрапляють у парламент самовисуванці, а на кожному із округів можуть балотуватися сотні кандидатів.

Ще одне питання щодо впровадження системи – тип списку. Експерт громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев розповів, що у ВРУ нині кілька законопроектів щодо запровадження пропорційної системи: №1068 від Юрія Мірошниченка («Опозиційний блок») – пропорційна система із закритими списками, прохідний бар’єр 1%, повернення виборчих блоків. Проте запровадження такої системи створює «регіоналізацію» різних партій у парламенті за рахунок низького бар’єру.

№1068-1 від «Батьківщини» – пропорційна система із закритими списками в єдиному загальнодержавному окрузі. Кандидати закріпляються за 450 територіальним округами, передбачений 5% виборчий бар’єр. При цьому партії теоретично могли б змінювати черговість кандидатів у списку.

Законопроект № 3112 нардепа Валерія Писаренка пропонує висування кандидатів від партій у 450 округах, бар’єр 3% та єдиний для всіх партій рейтинг і порівняльні показники, за яким визначають тих, хто пройде до парламенту. Проте в цьому проекті є багато недоліків, – визнають експерти.

Проекти №1068-2 нардепів Леоніда Ємця та Віктора Чумака і №3112-1 Андрія Парубія та Олександра Черненка передбачають пропорційну виборчу систему із відкритими списками та 2 типи списків. Перший – загальнодержавний, а другий – у виборчих регіонах, де кожна із партій має висувати не менше 5 кандидатів. Прохідний бар’єр передбачений на рівні 3%. Поділити виборчі регіони хочуть на основі областей, окрім Києва та Дніпропетровської області, де їх має бути 2. Також хочуть об’єднати Херсонську область, Крим та Севастополь, щоб вирішити проблему виборів для окупованих територій. Також у окремих кандидатів в регіонах не передбачені окремі виборчі фонди.

Поки всі автори законопроектів не захотіли знайти точки взаєморозуміння та шукати компромісні підходи, – відзначає Клюжев. Проте їхня організація підтримує пропорційну виборчу систему із відкритими списками, яка, мовляв, наближає виборців до партій, але і водночас стимулює розвиватися партії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку розповіли про запровадження «відкритих списків» на виборах
05 квітень, 2017, 14:01