Що значить безвіз для українців: правила перетину кордону

Що значить безвіз для українців: правила перетину кордону
Європейський парламент прийняв рішення про надання безвізового режиму для України, а він почне працювати вже в середині червня.

Про те, які документи доведеться брати за кордон, кого не пустять до Європи, «повернувши» на кордоні, що робити з довідками про доходи, чи правда, що безвіз «неповний» і про те, як він буде працювати на практиці, – пише Обозреватель із посиланням на Європейську правду.

Як свідчать соцопитування, більшість українців не знає навіть того, що умовою безвізу є біометричний паспорт. Отже, в'їжджати в ЄС без візи буде дозволено виключно тим, у кого є біометричний паспорт. Тобто, паспорт з чіпом, на який записані фото, підпис і відбитки пальців людини. Це не якісь ексклюзивні умови для України. Така вимога діє для всіх без винятку держав, які пройшли візову лібералізацію з ЄС за останнє десятиліття; та й у самому Євросоюзі давно видають виключно біометричні паспорти.

Що робити з нині діючими паспортами? Відповідь проста: нічого. Ніяких вимог щодо їх заміни у ЄС немає. У вас є діюча мультивіза в паспорті старого зразка? Спокійно користуйтеся нею до завершення терміну її дії. Хочете залишити старий паспорт і оформити біометрику як другий документ? Будь ласка, це теж дозволено.

Більше того, можна буде і далі звертатися в посольство по візу, якщо не буде біометричного паспорта, але виникла необхідність поїхати в ЄС.

А ось біометричний паспорт на оформлення візи у вас просто не приймуть і порадять їхати відразу на кордон. В ЄС уже готують відповідну інструкцію для консульств.

Також у соцмережах поширена думка, мовляв, «всі ті документи, які досі носили в консульство, тепер потрібно буде брати на кордон». Доводилося зустрічати навіть абсурдні згадки, що європейські прикордонники питатимуть «довідку з ЖЕКу» і «довідку про несудимість». Говорячи словами одного з авторів, «хотілося б знати точний перелік «довідок з лазні», які потрібні будуть на кордоні».

У нас є відповідь на це питання, і вона підтверджена документально. В ЄС діє так званий «Шенгенський прикордонний кодекс» (Schengen border code), де вказано порядок і правила перетину кордону іноземцями.

Головний висновок із кодексу: немає ніяких додаткових вимог до тих туристів, які їдуть в ЄС щодо безвізового режиму.

Так, європейські прикордонники перевірятимуть мету поїздки тих, хто їде по безвізу, але вимоги до них точно такі ж, як і до власників візи. Адже коли ви прибули на кордон з візою в паспорті, вас також можуть не пустити в країну. Наприклад, якщо прикордонник з'ясує, що ви збираєтеся працювати по туристичній візі.

У прикордонному кодексі є п'ять вимог, які поширюються як на «візових», так і на «безвізових» іноземців. В'їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які:

1) мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, диппаспорт і т.п.);
2) можуть обґрунтувати мету і умови перебування в ЄС;
3) мають у своєму розпорядженні достатні фінансові кошти як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатні отримати їх законним чином (це – пряма цитата з прикордонного кодексу);
4) не знаходяться в переліку осіб, яким заборонений в'їзд в ЄС;
5) не становлять загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров'я та міжнародних відносин.

Для тих, у кого немає біометричного паспорта, до цього переліку додається шостий пункт – потрібно мати в паспорті діючу візу.

Візовий режим є досить архаїчним інструментом, саме тому ЄС поступово скасовує його для інших держав. Зберігають його лише для тих країн, де є високий рівень візових відмов; Україна вже давно не є такою.

Головна мета візової та прикордонної перевірок – переконатися у тому, що людина не планує порушувати міграційні правила. Якщо спрощено, то в ЄС є два ключових правила для мандрівників: не працювати без робочої візи і дотримуватися так званого «правила 90 днів» (перебування в Шенгені не більше 90 днів на кожні 180 днів).

Саме ці правила є ключовими і саме їх дотримання перевіряє прикордонник.

Перелік документів, про які може запитати прикордонник, наводиться в додатку 1 до нього і залежить від мети поїздки.

Для бізнес-поїздок (відряджень) це:

запрошення на зустріч або
інший документ, що підтверджує торгові або ділові відносини (прим: це пряма цитата, тобто ви самі вибираєте зручний і можливий документ), або
квиток на виставку або збори, якщо метою поїздки є їх відвідування.

Для туризму або приватних поїздок у вас запитають:

бронювання проживання або запрошення (не офіційне "візове", а довільне!), якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів;
зворотний квиток (якщо ви подорожуєте на автомобілі, це не є вимогою);
маршрут або план вашої поїздки.

Причому законодавство ЄС надає мандрівникові право довести свою добропорядність різними документами і дає більше гнучкості, ніж стандартний «візовий» пакет. Їдете на автомобілі і будете зупинятися в кемпінгу? Прекрасно, тоді ви можете взагалі обійтися без броні, пояснивши це прикордоннику та надавши йому дані про запланований маршрут. Але головне – точно ті ж документи прикордонники часом вимагають і зараз.

Останній пункт з переліку умов перетину кордону - про фінансову спроможність.

Знову ж таки, ця умова діє і зараз, при візовому режимі. Точно так, як буде діяти при безвізовому. Але чомусь людям подобається міф про те, що на кордон доведеться везти банківські виписки, довідки з роботи, відомості про нерухомість або будь-яке інше підтвердження фінансового становища.

Міф набув такої популярності, що навіть грузинський МЗС включив цю вимогу до переліку порад для співвітчизників до початку дії безвіза. Плакати з такою вимогою (серед інших пунктів, звичайно) зараз розклеєні в вагонах тбіліського метро. Хоча в ЄС наполягають: це неправда. Такої вимоги немає в офіційному описі правил безвізу для Грузії, який поширює Єврокомісія. І, звичайно ж, його немає в прикордонному кодексі ЄС.

Воно порушує головний принцип: прикордонники не вимагають документів, які турист не бере з собою в поїздку (а довідку з банку не візьме жоден розсудливий мандрівник).

Кодекс пропонує мандрівникові кілька опцій:

1) готівкові кошти (але майже ніхто в ЄС не возить значні суми готівкою);
2) тревел-чеки (застарілий і неактуальне варіант);
3) оплачене проживання і квитки;
4) фінансові гарантії сторони, що запрошує;
5) кредитні карти.
Власне, останнім пунктом можна і обмежитися.

«Єдине, що несе реальну загрозу – це недотримання правил нами, громадянами України. І в разі, якщо за півроку ми почуємо про масові порушення «правила 90 днів» або про «вояжі» нелегальних гастарбайтерів – тоді Україна дійсно отримає проблеми з безвізом. Але це – зовсім інша історія, яка, сподіваємося, так і не стане реальністю», – йдеться в публікації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: безвіз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"мають у своєму розпорядженні достатні фінансові кошти" - це скільки, цікаво?
Відповісти
чесно,я в це не вірю якщо ми зможемо їздити до Польші без візи і вільно...тут на Україні нікого не буде люди побачуть там рівень життя і всі залишутся там...а тут за 100₴ працювати ніхто не буде
це зара поки підпишуть буде 100 проблем як не одне то друге це ж Україна
Відповісти
Останні новини
Що значить безвіз для українців: правила перетину кордону
06 квітень, 2017, 15:44