На Волині депутати вимагають не хоронити тварин біля їх села

На Волині депутати вимагають не хоронити тварин біля їх села
9 квітня відбулася позачергова сесія Люблинецької селищної ради, скликана з ініціативи голови Люблинецької ОТГ Наталії Сіховської.

Сесія одноголосно прийняла рішення про заборону утилізації на території ОТГ відходів ветсанзаводу, - пише в Facebook перший заступник голови облради Олександр Пирожик.

У своєму рішенні рада об’єднаної громади забороняє утилізацію відходів з Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» на території Люблинецької ОТГ, а також звертається до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика з вимогою негайно скасувати рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про утилізацію відходів із Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» на території Люблинецької ОТГ.

Нижче - текст звернення зі справедливими вимогами громади:

Ми, депутати Люблинецької селищної ради, глибоко обурені ситуацією, що склалася навколо проблеми захоронення відходів Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», яке заплановане на території Люблинецької об’єднаної територіальної громади, поблизу села Старі Кошари.

Нас обурює непрозорість прийняття такого рішення, нехтування думкою мешканців нашої територіальної громади, згоди якої ніхто навіть не запитав. Як наслідок – справедливе невдоволення та соціальне збурення мешканців громади, які вважають це рішення неприйнятним для громади, таким, що не враховує специфіки та особливостей природно-кліматичних умов цієї місцевості.

Звертаємо Вашу увагу на те, що на місці можливого захоронення стоять грунтові води. Дана ділянка знаходиться поблизу природного заказника «Калинівські кринички» та витоку річки Чорна, що впадає в річку Турія. Також біля цієї земельної ділянки знаходиться долина карстового походження, яка розташована в межиріччі річки Рудка та річки Чорна, що містить загрозу потрапляння забруднення не тільки в річку Турія, а й у водосховище села Мощена, а також становить загрозу забруднення не лише ґрунтових вод, а й підземних вод, які є стратегічним ресурсом.

Неподалік розташований селищний водозабір, з якого живляться питною водою жителі смт Люблинець. Невиправдане втручання в цю екосистему, спричинене захороненням тут відходів, може порушити природний баланс і призвести до екологічного лиха.

У зв’язку з цим ми, депутати Люблинецької селищної ради, вважаємо, що захоронення відходів Ковельської філії ДП "Укрветсанзавод» у цьому місці є недопустимим. Утилізація цих відходів на нашій території не тільки не вирішить екологічної проблеми, а й значно поглибить її, оскільки виникне нове джерело небезпеки. Адже останки цих захоронень можуть забруднити грунти, потрапити у водоносні горизонти (через річку Чорна та річку Рудку в річку Турію), отруїти воду і завдати непоправної шкоди здоров'ю мешканців як навколишніх сіл, так і міста Ковеля.

Також звертаємо Вашу увагу, що в час, коли проголошена реформа децентралізації та передача владних повноважень на місця, громада має право сповна володіти інформацією про проведення подібних заходів, а не дізнаватись про це від третіх осіб. Наше невід’ємне право – бути господарем на своїй землі і приймати рішення в інтересах громади та її мешканців.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Люблинецької селищної ради, вимагаємо негайно скасувати рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про утилізацію відходів із Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» на території Люблинецької об’єднаної територіальної громади та заборонити завезення і утилізацію відходів на територію нашої громади.

Прийняте на позачерговій сесії Люблинецької селищної ради від 09 квітня 2017 р. № 7-2/2017

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так, так хоронити треба з священником УПЦ МП і усе буде нормально.
Відповісти
Останні новини
На Волині депутати вимагають не хоронити тварин біля їх села
10 квітень, 2017, 06:51