У Києві пояснили, чому «провалили» госпітальні округи на Волині

У Києві пояснили, чому «провалили» госпітальні округи на Волині
Міністерство охорони здоров’я пояснило, чому повернуло на Волинь документи щодо госпітальних округів.

Адже 7 із 8-ми запропонованих волинських госпітальних округів – малочисельні, - повідомили у відділі інформаційної політики ОДА.

Попередньо отримавши інформацію про непогодження запропонованої кількості госпітальних округів, заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець адресувала до профільного міністерства лист із проханням надати роз’яснення, яких саме вимог постанови КМУ «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів» не було дотримано.

Варто нагадати, що в березні 2017-го уряд затвердив склад госпітальних округів. Але для 11-ти областей. До переліку Волинь не потрапила. Область не отримала «зелене світло» для створення госпітальних рад, стратегічного планування округів на 5 років і, що головне – для залучення інвестицій в медичну галузь. Міністерство охорони здоров’я України повернуло волинянам на доопрацювання подані пропозиції як такі, не відповідають запропонованим критеріям.

Варто нагадати, що виконавча вертикаль влади пропонувала сформувати 3 госпітальні округи із центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську. При цьому, посадовці неодноразово наголошували: закривати медзаклади ніхто не буде. Мовляв, суть реформи не у цьому.

Натомість двоє народних депутатів, обраних від Волині, вимагали передбачити ще 3 округи – із центрами у Камені-Каширському, Володимирі-Волинському та Любомлі. А під час сесії обласної ради, коли обговорювали відповідне питання, обласні депутати додали ще два – Маневицький та Ратнівський.

«На вимогу громадськості й депутатів ми подали 8 госпітальних округів. Але одразу було зрозуміло, що така кількість не відповідає постанові. Ми надіслали лист в Міністерство охорони здоров’я, щоби нам надали відповідь, чому саме не відповідає. Коли подавали пропозиції щодо 8-ми госпітальних округів, чомусь зосередилися на тому, що доїзд до госпітального округу більше 60-ти кілометрів. Але це лише одна із складових. Є невідповідність щодо кількості населення. Фактично нівелювали головне, що є в тому госпітальному окрузі, – центр госпітального округу. Бо має бути обладнання, на якому люди можуть обстежуватися, ми сьогодні говоримо про якісний склад лікарів і про те, що можна лікувати в тій чи іншій лікарні», - заявила Мишковець.

Про недотримання критерію щодо кількості населення, яке буде обслуговуватися в одному госпітальному окрузі, кажуть і у міністерстві.

Зокрема у листі за підписом заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка зазначається: «У запропонованому проекті на території області передбачається створення 8 госпітальних округів (у попередньому варіанті, який надходив у МОЗ, передбачалося 3 округи). Однак формування малочисельних (у проекті це 7 із запропонованих 8) госпітальних округів не дасть можливості для створення повноцінного багатопрофільного лікувального закладу не тільки ІІ, але й І рівня, а отже не сприятиме розвитку високоякісної спеціалізованої медичної допомоги (бюджетне фінансування залежить від чисельності прикріпленого населення)».

Загалом трьом областям повернуто документи, як такі, що не відповідають критеріям. Окрім волинян, додатково працювати над формуванням округів доведеться ще львівській та сумській владі.

Максимальну кількість – 5 госпітальних округів – затверджено Дніпропетровській та Запорізькій областям. Решті ж – три або чотири госпітальних округи.

Аби таки напрацювати компромісний варіант й передати пропозиції на затвердження уряду, облдержадміністрація вже найближчим часом звернеться до профільної комісії обласної ради з проханням продовжити спільне обговорення проблемного питання, звісно, врахувавши зауваження МОЗу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Києві пояснили, чому «провалили» госпітальні округи на Волині
12 квітень, 2017, 12:06
У Голобах обікрали лікарню
12 квітень, 2017, 11:56