Волиньрада із криками прийняла звернення до ВР щодо ветсанзаводу

Волиньрада із криками прийняла звернення до ВР щодо ветсанзаводу
Мешканці Ковеля категорично проти відновлення роботи ветсанзаводу навіть після утилізації накопичених 3000 тонн решток. За їхніми словами, люди масово хворіють на онкологію, та у разі невирішення питання готові до перекриття міжнародних трас.

Про це стало відомо 12 квітня під час сесії Волинської обласної ради.

Питання про звернення щодо Ковельського ветсанзаводу обговорювали на сесійному засіданні. Йшлося про звернення до Кабміну, Верховної Ради України, МВС, Мінекології, Генпрокуратури та НЗАК щодо бездіяльності посадових осіб області, яка призвела до екологічної катастрофи у Ковелі.

У зверненні вимагали оперативно відреагувати на ситуацію та перевірити Ковельську філію ДП «Укрветсанзавод». Після висловлення позицій депутатів слово дали ковельчанам, зокрема представнику ковельської громади Олександру Філону. «Нас турбує те, що голова Волинської обласної держадміністрації жодного раз не проявив ніякої цікавості до ситуації в місті Ковелі», – зауважив чоловік. На його думку, заблоковувати дорогу мають не люди, а представники влади мають приймати відповідні рішення. Натомість фактично на імпровізованому блок-посту змушені чергувати мешканці Ковеля віком від 10 до 80 років, аби не допустити ще більшого звезення відходів.

За його словами, завод побудований із порушенням ветеринарно-санітарним нормам, тому не повинен відновлювати роботу.

«Ми ляжемо кістьми, не дамо його відкрити. Перекриємо Варшавську трасу, будемо стояти до посиніння», – емоційно сказала ковельчанка, яка живе неподалік від заводу. Жінка пригрозила, що якщо їх не почують, то вони готові вдаватися до радикальних дій. «У середу після Пасхи ми перекриваємо дорогу», – зауважила жінка.

Міський голова Ковеля Оле Кіндер розповів, що міська рада щороку принаймні двічі звертається про закриття заводу протягом 6 років. Натомість 4 місяці тому призначили нового керівника, і відходи на завод завозили закритими автівками навіть вночі, накопичивши зрештою 3000 тонн.

Він висловив побоювання, що у разі потепління ковельчанам просто доведеться покидати місто. Голова обласної ради Ігор Палиця зауважив, що треба звернутися до обласної прокуратури, поліції та управління екології з питаннями, чому не закривають завод. Палиця зауважив, що, можливо, навіть доцільно буде відселити мешканців прилеглих територій на час, поки ситуацію вирішать. Стосовно ж утилізації, то, можливо, поки доцільно принаймні розглянути можливість упакування їх до пластикових пакетів, допоки їх вивезуть.

Зрештою дискусія у залі перейшла у крик. Гунчик проінформував, що із проханням закрити Ковельський ветсанзавод звертався ще у 2014 році. Проте тоді отримали відповідь, що це неможливо. Після цього звернулися ще кілька разів, проте результатів не було. Зараз проблему треба розділити – те, що можна утилізувати без шкоди, наприклад, кістки, те, що упакувати в пакети, аби відвезти. І третє – те, що можна утилізовувати на місці обсягом 5-7 тонн на день.

Пролунали й пропозиції заблокувати роботу заводу постами поліції та долучити бізнес до вирішення цього питання.

Натомість депутат Василь Столяр запропонував Гунчику зв’язуватися із вищим керівництвом та просити дозвіл на вивезення решток на територію полігону Повурськ, адже там велетенські площі без людей. Гунчик зауважив, що план із вивезення вже є, а землі полігону теж треба перевірити, адже там є підземні води.

Зрештою, після тривалих обговорень депутати облради підтримали звернення – за проголосував 61 обранець громади.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Столяру під хату. А в Поворськ тієї нечисті ми не пустимо.
Відповісти
Для початку ПОСАДІТЬ тих виродків які допустили таку ситуацію. А то ппц гамно вспливає і ніхто в цьому не виноватий...ага...
Відповісти