На Волині відреставрували унікальну ікону

На Волині відреставрували унікальну ікону
До Музею Волинської ікони повернувся з реставрації унікальний твір доби бароко. Ікона «Христос у потирі» датується 1737 роком. Композиція представляє Євхаристію як Тіло і Кров Христа.

Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

Голова просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ Валентин Марчук розповів: «Ті художники, які зображали цей момент, вказали, що в чаші, якою причащають у храмі, в потирі, ми бачимо хліб, просфору і вино, а невидимим чином там перебуває сам Бог. І Спаситель промовив: «Хто їстиме моє тіло і питиме мою кров, той в мені перебуватиме і я в ньому, і я воскрешу його в останній день».

Унікальність твору в поєднанні двох сюжетів на одній площині: Таїнство Причастя у центрі композиції та поряд деталі, що розповідають про останні дні земного буття Христа, його страждання і смерть.

Директор Музею Волинської ікони Тетяна Єлісеєва додала: «Ми бачимо бич і різки, і стовп, до якого прив’язували Ісуса Христа. Надзвичайно цікаво вирішив момент страсної дороги наш волинський іконописець, хресної дороги. Ми бачимо скривавлену стопу, яка втілює муки і страждання Ісуса Христа під час того, як він ніс хрест по хресній дорозі».

Дослідження науковців виявили, що ікона була двічі реставрована: у ХІХ столітті та в середині ХХ. Історія її надходження до фондів Волинського краєзнавчого музею невідома. Відтепер ікона «Христос у Потирі» розміщена в постійній експозиції Музею Волинської ікони.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині відреставрували унікальну ікону
13 квітень, 2017, 17:42