Питання обігу зброї треба врегулювати законом, - луцький нардеп

Питання обігу зброї треба врегулювати законом, - луцький нардеп
Питання легалізації обігу зброї в Україні потрібно вирішувати на законодавчому рівні.

Про це розповів народний депутат Ігор Лапін, колишній адвокат та учасник бойових дій в АТО, - пише ZRADA.

За словами Лапіна, питання законодавчого врегулювання обігу коротко ствольної вогнепальної зброї – давно на часі.

«Якщо взяти і почитати звіти Нацполіції, то побачимо, що навесні 2016 року лише за 30 днів українці здали близько 4,5 тисячі одиниць зброї, тоді як у 2015-му цей показник був на рівні 3,5 тисячі. Незаконний обіг зброї та її нелегальне потрапляння з території АТО значно здешевлює вартість зброї і робить її доступнішою для злочинців. Тому вирішувати проблему з незаконним обігом зброї в нашій державі треба через прийняття відповідного закону», - заявив нардеп.

Нині це питання регулюється Постановою МВС (№ 622 від 21.08.1988 року).

«Але зважаючи на те, що на нашій території третій рік тривають військові дії, треба глобально вирішувати проблему, а одного підзаконного акту для цього замало», - вважає нардеп.

У Верховній Раді вже більше двох років зареєстровано два законопроекти – «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» та «Про цивільну зброю і боєприпаси». Але вони недосконалі.

«На сьогодні обіг цивільної вогнепальної зброї законодавчо врегульовано спеціальними законами у всіх країнах Європи та у більшості пострадянських країн. Обіг короткоствольної вогнепальної зброї дозволений в Естонії, Латвії, Литві, Молдові, Білорусі. Досвід Грузії та Молдови показує, що надання права громадянам на цивільну вогнепальну зброю протягом року з моменту ухвалення відповідних законів знижує вуличну злочинність на 50-70%», - стверджує депутат.

Тож на його думку, цей механізм має працювати і в Україні.

«Що стосується цивільної зброї, в нас я це бачу таким чином. Є реєстр власників зброї, є чіткі прописані вимоги щодо осіб, які можуть купити зброю, є магазини, які отримують ліцензію або подають відповідну декларацію, щоб продавати зброю - і найголовніше - є персональна відповідальність кожного за продаж, зберігання та використання вогнепальної зброї», - зазначив політик.

Він запевнив, що відкритий до дискусії і готовий шукати шляхи, які об’єднають і громадських активістів, і представників влади.

«В нас має бути єдина ціль – запобігти масовому поширенню злочинності та трагедіям з використанням зброї. Бо найбільша небезпека в тому, що ми не знаємо скільки її в обігу і в чиїх вона руках», - заявив Лапін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Питання обігу зброї треба врегулювати законом, - луцький нардеп
14 квітень, 2017, 20:45
Назвали ведучих Lutsk Food Fest
14 квітень, 2017, 20:25