Затримали трьох поліцейських, які вимагали хабарі

Затримали трьох поліцейських, які вимагали хабарі
На Івано-Франківщині затримали начальника сектору дозвільної системи, а в Одесі - дільничого офіцер та слідчого при вимагання хабара.

Про це повідомляє Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції

До Івано-Франківського управління внутрішньої безпеки ДВБ НПУ надійшла оперативна інформація щодо одного зі співробітників Управління превентивної діяльності обласної поліції. В.о. начальника сектора дозвільної системи було викрито у систематичному вимаганні коштів за отримання дозвільних документів на зброю.

За відомостями внутрішньої безпеки прокуратурою області було розпочато кримінальне провадження за фактом вимагання неправомірної вигоди службовою особою – частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

Так, від одного з чоловіків, який мав намір оформити дозвіл на травматичну зброю, капітан поліції зажадав 9 тисяч гривень. Стверджуючи, що інакше чоловік не отримає документи.

Заявник приніс гроші поліцейському до службового кабінету. Той навіть повернув йому одну тисячу гривень, мовляв достатньо і восьми, однак суть хабарництва від того не змінилась. 30-річний посадовець був відразу затриманий спільними зусиллями оперативників внутрішньої безпеки поліції, УСБУ та прокуратури Івано-Франківської області.



Аналогічний вид «заробітку» обрав і співробітник превенції поліції Одеси. Місцевим Управлінням Департаменту внутрішньої безпеки стало відомо, що дільничний офіцер Приморського відділу поліції «стягує» плату з осіб, умовно звільнених від покарання.

Наприклад, за надання дозволу піднаглядній особі на проживання не за місцем реєстрації поліцейський вимагав кілька тисяч гривень. У разі відмови платити хабарі дільничний погрожував дати «підопічному» таку характеристику, з якою повернення до виправної установи ставало неминучим. Прокуратурою Одеської області за фактом неправомірної діяльності поліцейського було розпочате кримінальне провадження.

Черговий раз старший лейтенант поліції свою згоду на виїзд одного з одеситів за межі міста «оцінив» в 10 тисяч гривень. Сім тисяч отримав під час першої зустрічі, а потім - ще три. Однак скористатися чужими грошима дільничному не вдалося. Після одержання останньої суми хабара його затримали сумісними діями працівники Одеського управління ДВБ НПУ, Служби безпеки України та обласної прокуратури і вилучили у нього речові докази.



Цього ж дня ще одного одеського поліцейського затримали з хабаром в іноземній валюті. Затриманий – 25-річний слідчий Біляївського відділу поліції Одеси.

Саме у його провадженні опинилися матеріали щодо розслідування крадіжки групою осіб металобрухту на водонапірній вежі. Серед фігурантів справи – 24-річний місцевий мешканець. Під час спілкування з його батьком поліцейський акцентував, що може посприяти уникнути відповідальності його синові, щоправда за 500 доларів США винагороди.

49-річний чоловік звернувся з цією інформацією до оперативників Одеського управління ДВБ НПУ, а звідти матеріали передали до військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону України.

Свої бажані 500 доларів США старший лейтенант поліції отримав, однак у цей момент у його кабінеті з’явилися оперативники ДВБ, СБУ та слідчі військової прокуратури.



В порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу співробітника поліції Івано-Франківська та його одеських колег затримано. Вирішується питання щодо обрання затриманим міри запобіжного заходу. Санкція статті, яка їм інкримінується, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
показуха!Як завжди стрільба по горобцям.А жирного кабана злапати слабо? Наприклад Авакова??? Після цього ВБ України могла би рік відпочивати.
Відповісти
Останні новини
Затримали трьох поліцейських, які вимагали хабарі
16 квітень, 2017, 03:11