Фотохудожник відновить зруйновані пам’ятки Луцька

Фотохудожник відновить зруйновані пам’ятки Луцька
Фотохудожник історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктор Чухрай має намір відновити зруйновані пам’ятки столиці Волині у світлинах.

Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

В Україні за різними даними — близько 150 тисяч пам’яток, які потрібно охороняти і берегти. Чимало таких є в Луцьку. Наприклад, москвичці Надії Серединій, яка з подругою приїхала на екскурсію до Луцька, сподобався замок Любарта.

«Фортеця збереглася чудово. Ми були у Білгороді-Дністровському – там фортеця більша, але вона і збереглася гірше», - каже вона.

У теплу пору року до Луцька чи не щодня приїздять туристи. Часто – з-за кордону. Але мало хто з гостей і навіть з місцевих знають, що не замком єдиним цікавий обласний центр Волині. У Державному історико-архітектурному заповіднику «Старий Луцьк» презентували макет історичної карти міста.

Директор ДІКЗ Павло Рудецький зазначив: «Попередні були варіанти карти, але вони вже втратили свою актуальність, оскільки багато вулиць змінили назви, деякі об’єкти – реставровані. А тому для кожного, хто відвідає замок, буде цікаво взяти таку карту в руки і йти за нею, як за дороговказом».

Найперспективнішим туристичним об’єктом працівники заповідника називають підземелля під костелом Петра і Павла. Воно тривалий час було закрите для туристів через занедбаність. Зараз уже є проект розширення та реставрації об’єкту. Скільки на це потрібно грошей, краєзнавці поки не кажуть. Хоча припускають, що це може вимірюватися десятками мільйонів гривень. Наразі розглядають можливість співфінансування робіт Міністерством культури Польщі.

У Луцьку невдовзі можна буде побачити і зруйновані пам’ятки. Їх візуально відтворить у своєму проекті фотограф Віктор Чухрай. «Дуже важко уявити, як виглядав наш замок, наприклад, при Любарті. Я зробив таку реконструкцію. Це – абсолютно інше. Це замок хрестоносців, тамплієрів. І будь-що, але не слов’янський стиль, Господи помилуй», - розповів фотохудожник.

Великою проблемою залишається те, що велика кількість пам’яток залишається у приватній власності. Нові господарі про них дбають не завжди.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.