Щороку на цвинтарі у Гаразджі ховають понад тисячу людей. ФОТО

Щороку на цвинтарі у Гаразджі ховають понад тисячу людей. ФОТО
Кладовище у селі Гаразджа цьогоріч розширили, тому наступні три з половиною роки місць для поховань не бракуватиме.

У цьому запевнив луцький мер Микола Романюк 12 листопада під час виїзної наради на території міського кладовища у селі Гаразджа, що під Луцьком.

Як розповів під час наради директор комунального підприємства «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Василь Цетнар, який власне й опікується кладовищем у Гаразджі, цей цвинтар відкрили ще у 1975 році. Нині на 35 гектарах території знаходиться більше 34 тисяч могил.

У минулому році кладовище розширили на 2,7 га, цьогоріч – ще на 1,44 га. Розширення здійснене за рахунок земель Борохівської і Липинської сільських рад, які, за словами луцького мера, майже безкоштовно виділили землі для цвинтаря.

Зараз на цих територіях проводиться благоустрій. Робітники викладають залізобетонні плити в проїздах, аби людям було зручніше добиратися до поховань.

Загалом заплановано вкласти 1334 плити на суму 189,9 тисяч гривень. Станом на 12 листопада на цьому цвинтарі вимощено проїзди на суму 120 тисяч гривень та викладено 843 залізобетонні плити. До слова, використовують плити, демонтовані з меморіального комплексу «Вічна Слава» в ході реконструкції.

Також на території секторів, де найближчим часом заплановано проводити поховання, робітники встеляють листя, аби ґрунт не промерзав і легше було копати могили.

Як повідомив міський голова, цьогоріч ще заплановано обгородити розширену частину цвинтаря та влаштувати в’їзну браму. Це обійдеться у 120 тисяч гривень. Крім того, на новій території цвинтаря вже у наступному році планують провести водопостачання.

Завдяки розширенню території міського кладовища у селі Гаразджа вистачить для проведення захоронень ще приблизно на три з половиною роки, враховуючи, що кожного року на цвинтарі з’являється від 1000 до 1200 могил.

У майбутньому, каже луцький мер, здійснювати розширення стане складніше, адже земля навколо кладовища перебуває у приватній власності, а тому міська влада буде змушена викуповувати її у власників.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

А ще більше розвозять по селах, бо люди після смерті дедалі частіше хочуть бути похованими там, де лежать кістки їхніх предків. В цьому гаразджинському колективному гетто і в потойбічному світі спокою не дають: можуть зруйнувати памятник, облити фарбою чи мазутом портрет, навіть використати могилу в якості відхожого місця. А бо й продати через десяток років цей шматочок землі - останній дар від Бога - за 1000 доларів.
Два чувства дивно близки нам,
В них обретает сердце пищу;
Любовь к родному пепелищу,
Любовь к отеческим гробам.
Пушкін, очевидно, писав не для варварів, які руйнують могили...
Відповісти
Дуже скорботне місце. Приходять сюди люди зі зраненими і зболеними душами, тому будь-які нелюдські вчинки чи дії ранять особливо боляче. Я приходжу до своєї єдиної донечки. Плачу тепер за нею та горобиною, яка росла поруч могили. Так затишно і прохолодно було посидіти у її тіні. Вона буйно квітла навесні, радувала червоними китицями ягід. Тепер комунальники її зрубали, хоча доцільності у цьому не було ніякої. Дерево нікому не заважало, не руйнувало поховань, не росло на місці, де б можна було когось захоронити. Чому? Дикість якась! А деревце, ніби відчуваючи свій кінець, буйно заквітло пізно восени. Це не спинило жорстоку руку... Окрема розповідь про знущання над людьми пов'язана з водою на цвинтарі... Не гоже так знущатися з нещасних людей... чи вас обмине ця участь?
Відповісти
Останні новини
Щороку на цвинтарі у Гаразджі ховають понад тисячу людей. ФОТО
12 листопад, 2012, 17:50