Грузин розповів, як вперше їхав «по безвізу»

Грузин розповів, як вперше їхав «по безвізу»
Побоювання громадян Грузії, пов'язані з умовами в'їзду в країни Євросоюзу на умовах безвізового режиму, виявилися марними.

Про це розповів грузин Віталій Сафаров, – пише Обозреватель з посиланням на пише Радіо Свобода.

Він летів із Тбілісі в Прагу за новими правилами (безвізовий режим для Грузії запрацював у кінці березня) і був здивований простотою перетину кордону. Після Чехії він попрямував до Києва. Сафаров каже, що українська митниця забрала набагато більше часу, ніж Шенгенська.

«Я сам не думав, що буде так легко і на кордоні не буде питань. Це все залежить, мабуть, від країни. Нас навіть не запитали: «Куди ви їдете, навіщо?». Нам поставили штамп за 2-3 хвилини. Вони лише просять страховку. Страховка обов'язкова. Хоча на нашому кордоні, коли ми вилітали, нам сказали, що обов'язково ще виписка з банку. Як я знав, мінімально у нас повинно бути 50 євро на людину на день. Але нас не запитали нічого. Прямо вдарили штамп і впустили, хоча ми чекали на запитання», – зазначив Сафаров.

За Грузію теж були побоювання, що люди масово поїдуть працювати нелегально в країни ЄС. Втім, зараз це зробити ще складніше, ніж раніше, пояснив Сафаров. Через 90 днів, як людина відзначилася на кордоні, його почне шукати власна країна, щоб повернути назад, наголошує він.

Безвізовий режим не передбачає виїзду для роботи або навчання за кордоном. Як відомо, перша умова перетину кордонів 30 країн, в яких буде працювати безвіз, – біометричний паспорт, друга умова – за період півроку в цих країнах можна перебувати не більше, ніж три місяці.

«Що стосується необхідних документів – звучать розповіді, байки, що раніше можна було отримати візу і бути впевненим у перетині кордону, тепер із собою треба тягати купу документів, які будуть питати прикордонники на в'їзді. Хочу наголосити: ніяких додаткових документів, крім тих, що прикордонник міг запитати у людини, яка мала в паспорті візу, ніхто питати не буде», – розповів перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

Якщо хтось хоче працювати, вчитися або перебувати в країні ЄС більше 90 днів, необхідно отримати візу в посольстві цієї країни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: безвіз
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Грузин розповів, як вперше їхав «по безвізу»
24 квітень, 2017, 08:43