У Польщі зруйнували пам'ятник УПА

У Польщі зруйнували  пам'ятник  УПА
Активісти та представники польських націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами.

Акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП), яке прийняли заяву з цього приводу, - передає Укрінформ.

“26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичі, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена “групою активістів”, в якій участь взяв війт зміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія “Національний рух”, - йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання відзначенню 70-ї річниці акції “Вісла”, тобто депортації 140 тися українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

“На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок уперед”,- йдеться в заяві ОУП.

У ній наголошується, що настав час аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.

Як інформує portalprzemyski.pl, війт гміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам'ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення.

Крім того, він заявив: “якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки”, а в майбутньому це буде місце для поховання. Натомість, елементи розібраного пам'ятника можуть бути використано в будівництві.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.