Науковці б’ють на сполох через роздачу земель «Цуманської пущі»

Науковці б’ють на сполох через роздачу земель «Цуманської пущі»
Через видачу чималої кількості земель Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» під мисливські угіддя науковці б’ють на сполох. Мовляв, може розпочатися надмірне втручання людини в існування унікальних видів та цілих систем, яких не знайти більше ніде на території України.

Про це під час прес-конференції 27 квітня повідомив начальник відділу науково-дослідної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Степан Штокало.

Парк знаходиться на стику природних зон українського полісся та Волинської височини. Цей фактор обумовив наявність великої кількості видів-реліктів льодовикового періоду та видів-ендеміків, які не зустрінеш більше ніде в Україні.

В «Зеленій книзі України» виділені рослинні території зеленомохових соснових лісів, асоціації дубового ліску, асоціації дубово-грабових лісів тощо. Окрім того, на території парку виділені водні угрупування латаття білого та латаття білосніжного, яких не зустрінеш більше ніде в Україні. Проте ці території також віддали для здійснення мисливського господарства.

Окрім того, на виділених територіях – бази насіннєвих ділянок дуба звичайного, сосни звичайної тощо. На території розміщені деревостани віком понад 200 років. На площі знаходиться 239 видів, близько третини з яких – в зелені книзі, 25 – у Червоній книзі України.

Також тут зафіксовано 24 регіонально рідкісні види. Йдеться й про те, що пуща знаходиться на перехресті міграційних шляхів чималої кількості представників орнітофауни. На території пущі є 13 видів рідкісних орхідей, лілії лісової, берези низької, – ці рослин охороняють міжнародними конвенціями.

На території також зафіксовані рисі, гніздування чорного лелеки, горностай, видра тощо. Зрештою, територія має серйозний науково-рекреаційний потенціал, закладені площі для обліку видів, занесених до Червоної книги, тож унікальність території важко переоцінити. Він зафіксований і в дослідженнях Академії наук України.

Проте, на переконання представників управління лісового і мисливського господарства, мисливські угіддя не означають, що там вестимуть полювання. Адже поняття мисливське господарство передбачає й відтворення та збереження видів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Науковці б’ють на сполох через роздачу земель «Цуманської пущі»
27 квітень, 2017, 14:15