У Горохові буде новий пам'ятник

У Горохові буде новий пам'ятник
У Горохові освятили пам’ятний монумент героям, які віддали життя у боротьбі з російськими, німецькими та польськими окупантами за волю і незалежність України, учасникам національно-визвольної боротьби, Героям Небесної сотні, полеглим за нашу землю і свободу у новітній московсько-українській війні.

Це відбулося 30 березня, - повідомили у прес-службі волинського осередку ВО «Свобода».

Пам’ятний монумент постав на старому кладовищі Горохова, де на зорі української Незалежності нащадки загиблих героїв насипали курган і встановили дерев’яний хрест. Зусиллями місцевих свободівців тепер тут встановлено кований із металу хрест, орнаментований національним Тризубом та чорно-малиновими стрічками, що символізують боротьбу українців за свою свободу і незалежність.

Урочисте відкриття та освячення пам’ятного монументу відбулося 30 квітня 2017 року за участі декількох сотень українців. Окрім представників місцевої громади, прибули гості з Луцька, Ківерців, Турійська, Ратного. Серед них – представники Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, Волинської ветеранської спілки політв’язнів і репресованих. Монумент освятили cвященники УПЦ Київського патріархату – декан Горохівського деканату, настоятель Свято-Вознесенського храму міста Горохова отець Андрій Сидор та клірик деканату отець Валерій Братунь. До підніжжя пам’ятника лягли вінки та квіти.

«Коли війна постукала у двері, ці герої не запитували прізвищ і національності окупантів. Вони брали до рук зброю і ціною власного життя боронили свою землю, свої родини і свої домівки від усіх зайд, які на наше зазіхали. Наша з вами пам'ять про них – це вірність їх ідеї. Вірність Україні та героям України, які хотіли її бачити вільною і незалежною, такою, в якій нащадки пам’ятають і шанують своїх героїв. І ми нікому не дозволимо паплюжити наших Героїв!» – зауважив у своєму виступі заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

З вітальними словами перед присутніми виступили: письменник і журналіст, лауреат літературної премії імені Василя Стуса Андрій Криштальський, голова Братства ветеранів ОУН-УПА імені Богдан Вівчарик, станична Луцької станиці Братства ветеранів УПА Марія Ткачук, ветеран національно-визвольних змагань, багаторічний керівник хору «Посвіт» Ростислав Кушнірук, членкиня ОУН і УПА, багаторічний в’язень сталінських таборів Тамара Криштальська.

Слова вірності ідеалам українських героїв, ветеранам національно-визвольних змагань лунали з вуст учениці Мар’янівської ЗОШ Василини Рубахи, Горохівської ЗОШ Каріни Савчук, викладача школи музично-естетичного виховання міста Берестечка Михайла Друзюка. Про звитягу новітніх українських Героїв говорили у своїх виступах ветерани московсько-української війни на Сході України, члени «Легіону Свободи» Василь Озоровський та Олексій Тимчишин.

Голови Горохівської районної та міської організацій ВО «Свобода» Валентина Магурчак і Леонід Кравчук щиро подякували землякам

Керівництво Горохівської РДА та Горохівської районної ради на відкриття та освячення пам’ятного монументу українським героям не прибули.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.