Україна цікава для європейців, - Ігор Гузь з Норвегії

Україна цікава для європейців, - Ігор Гузь з Норвегії
Ігор Гузь 1-4 травня у складі парламентської делегації працює у відрядженні в Норвегії.

Робочий візит організований за підтримки парламентів обох країн. Мета - обмін досвідом роботи норвезьких законодавчих органів.

У складі делегації також нардепи з Львівщини Оксана Юринець та Володимир Парасюк, Микола Величкович.

Українські парламентарі в місті Осло провели низку зустрічей з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Норвегії В’ячеславом Яцюком, лідерами політичних партій, норвезькими омбудсменом Оге Тором Фалькангером та парламентарем Гермундом Хагесайтером, з головою парламентського комітету з нагляду за розвідкою Елдбйогром Льовер, керівництвом Рахункової палати Норвегії.

«Галицькі та волинські депутати налагоджують співпрацю з норвезькими колегами та просувають україно-скандинавську дружбу в Осло», - прокоментував Ігор Гузь на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Також нардеп розповів про те, що парламентарі Норвегії із задоволенням відвідують Україну. Так, лідер ліберальної партії Тріне Скай Гранде цьогоріч провела свою відпустку в Україні аби краще зрозуміти нашу країну.

«Як на мене, це чудовий приклад для наслідування європейськими політиками, а для нас чіткий меседж, що Україна цікава для європейців», - зазначив він.

Ігор Гузь поділився враженнями від зустрічі з норвезьким омбудсменом Оге Тором Фалькангером, з яким обговорювали непросте питання для них, щодо дотримання прав людини у Норвегії.

Мова йшла про Андерса Брейвіка, вбивці 77-ми учасників таборування молодих соціал-демократів у 2011-му. «Після такого жахливого злочину Брейвік перебуває за ґратами в прекрасних умовах, значно кращих ніж більшість українців. Він проживає у трьох кімнатах, здобув вищу освіту, має доступ до спортивних споруд, кабельного телебачення та офлайнової версії «Вікіпедії», що має сприяти його розвитку. Очевидно переважна більшість українців вважала б такий підхід до вбивці хибним, але у Норвегії думають інакше...», - каже він.

«Може ви не знаєте, але Норвегія не є членом ЄС. Так, ось в дискусії з великим другом України, норвезьким парламентарем Гермундом Хагесайтером дійшли до думки, що колись дочекаємося того часу, коли Норвегія та Україна одночасно подадуть спільну заявку на вступ до Євросоюзу», - коментує Ігор Гузь зустрічі в Осло.

«Міхаель Течнер - голова постійного комітету з контролю та конституційних справ парламенту Норвегії. На початку 90-х чотири роки був міським головою Осло. На дружню вечірню зустріч з українською делегацією приїхав на велосипеді, це при тому, що йому вже за шістдесят. Каже, в його рідному місті саме так пересуватися зручно і комфортно», - додав він.

Ігор Гузь запросив норвезьких колег відвідати Україну та зокрема, Волинь і озвучив пропозиції з практичного втілення досвіду цієї країни, зокрема, у децентралізаційному та євроінтеграційному процесах. Окремо, обговорили можливість реабілітації наших військовослужбовців у них.

«Наразі відомо, що Норвегія надала фінансову допомогу в розмірі 100 млн євро на лікування українців, але наразі як такого досвіду реабілітації військовими вони ще не мають. Нам важливо запозичувати норвезький приклад в Україні з адмінреформи. Їхні комуни працюють ефективно, адже держава давно передала повноваження та ресурси місцевій владі. Ще один момент – для нас важливі практичні поради Норвегії, особливо після введення безвізу, який Україні нададуть в червні», - розповів нардеп.

У штаті Рахункової палати Норвегії налічується 466 працівників, але за останні десять років не було викрито жодного серйозного зловживання уряду чи державних підприємств.

"Можна сказати, що Норвегія повністю подолала таке явище, як корупція. У зв'язку з цим, запросив головного аудитора Пер Крістіана Фосс в Україну, трохи допомогти нашій країні, тим більше посада керівника Рахункової палати вакантна", - написав Ігор Гузь на своїй сторінці у Фейсбук.

У рамках програми перебування в Осло відбулася також робоча зустріч з експертами міністерства закордонних справ Норвегії, під час якої обговорили відносини Норвегії з Євросоюзом та зобов’язання в рамках Європейського економічного простору.

В ході зустрічі з головою парламентського прес-клубу паном Троном Страндом йшлося про відносини парламенту та уряду з медіа.

Працювала делегація у норвезькому парламентському комітеті у закордонних справах та брала участь в роботі парламенту Норвегії.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Україна цікава для європейців, - Ігор Гузь з Норвегії
03 травень, 2017, 15:02