На Волині поцупили унікальну знахідку

На Волині поцупили унікальну знахідку
Стародавній човен-довбанка, знайдений два роки тому в річці Стир на Волині, як виявилося, далеко не єдиний. У цій же річці знайшли ще один.

Щоправда, до жодного музею він так і не потрапив, а місцеві правоохоронці визнавати, що він взагалі існує, відмовляються, - інформують Надзвичайні новини.

У районному центрі Маневичі на Волині у приватному цеху вже півтора року як реставрують знайдений у річці Стир старовинний човен-довбанку. Довжина – 12 метрів, вік – понад 700 років. Його пасажирами, розповідають знавці, могли бути навіть древні галицько-волинські князі.

«Це, скажімо, польсько-литовська доба, тому десь орієнтовно в той період був виготовлений цей човен-довбанка», - розповів керівник відділу культури Маневицької районної адміністрації Ігор Дердюк.

Цей човен, розповідають історики – унікальний, і в Європі таких досі не знаходили. Одразу після вражаючої знахідки місцева влада пообіцяла збудувати в Маневичах музей, аби човен-сенсацію змогли побачити всі охочі. Втім, слова не дотрималися.

«Він тут, тому що його тут на даний час консервують і я не можу дати вам відповідь, коли він буде знаходитися в музеї одного експонату», - пояснила співробітник Маневицького краєзнавчого музею Людмила Піддубна.

Поки унікальна довбанка продовжує простоювати в цеху, в тій же річці Стир знайшли ще один такий човен. В серпні 2016-го група краєзнавців під час сплаву на плотах випадково натрапила на рідкісний човен. Олександр Москалюк був керівником експедиції і в деталях пам'ятає вражаючу знахідку.

«Це був 11 метрів і 20 сантиметрів. Те, що збереглося, бо та корма, яка була під землею, в попередні роки зрізало – чи льодохід, чи ще щось – корми загостреної не було. По факту раніше він був довший», - зазначив мандрівник-краєзнавець Олександр Москалюк.

За кілька тижнів після завершення експедиції краєзнавці повернулися на берег Стиру, щоб витяги човен. Але довбанки і слід прохолов. Натомість, на березі була величезна купа піску, а на землі – сліди важкої техніки. Як з’ясувалося, унікальний екземпляр хтось привласнив.

Аби витягнути човен на поверхню, спершу всю цю ділянку звільнили від прибережних кущів. Щоб сюди змогла заїхати спецтехніка – екскаватор, автокран та вантажівка.

Місцевий краєзнавець Василь Шавук вирішив звернутися до поліції. Але відповідь правоохоронців його шокувала.

«Я, своєю чергою, звернувся з заявою, вірніше, намагався звернутися із заявою в Маневицький відділ поліції, вони два рази відмовляли мені, мотивуючи це тим, що то немає кому прийняти, то вони були зайняті сильно», - розповідає він.

Вже коли чоловік зателефонував 102, справу передали поліцейському Михайлові Климчуку. Він запевняє, що одразу тоді вирушив на берег Стиру – шукати сліди стародавнього човна.

«Сам особисто пройшовся, так само з працівниками. Був посушливий рік, дуже було добре видно дно. Дерева, кущі. Береги зсунуті валунами, такого, щоб схожого, я дійсно не бачив. Може, десь я не дійшов, але не бачив. Так, було видно, що десь худоба ходить берег обвалює, але такого щоб техніка працювала…» - заявив черговий поліції Маневицького району Михайло Климчук.

«Навіть зараз на березі залишається величезна купа піску, яку міг залишити лиш екскаватор. Та ні її, ні інших слідів роботи спецтехніки поліцейські очі не помітили», - зазначають журналісти «Надзвичайних новин».

Михайло Климчук справу про зникнення, а фактично – викрадення рідкісного човна, закрив. Краєзнавець Василь Шавук сумнівається, що реліквія досі в Україні.

«Те, що мені стало відомо, що його вивезли закордон, швидше за все, до Польщі, продали за 180 тисяч євро, зі слів одного з працівників поліції, і вивозили його доволі великою вантажною машиною. Тому при великому бажанні можна його відслідкувати і з'ясувати його подальшу долю», - резюмує він.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А зараз Линдюк нехай скаже, що про нього нічого не чув. Скотиняка!!!
Відповісти