«На Луцьк чекає екологічна катастрофа»: селяни перекрили дорогу, аби достукатися до влади

«На Луцьк чекає екологічна катастрофа»: селяни перекрили дорогу, аби достукатися до влади
Поблизу села Баїв Луцького району мешканці довколишніх сіл перекрили дорогу через неприємний запах, який змушені терпіти селяни. Мешканці запевняють: запахи виникають через злив на очисні споруди Гнідавського цукрового заводу фекалій з мікрорайону Вересневе, тому вимагають припинення таких робіт.

Протест люди організували 4 квітня. Вони розпочали ходити по пішохідному переходу, зупинивши рух по трасі, яка веде на Львів.

Місцеві мешканці переконують: коли вітер дує в їхній бік, у селах нестерпно смердить. Така ситуація триває вже декілька тижнів.

«Ми вийшли, аби дітей не довести до лікарні, аби це питання вирішити більш-менш цивілізованим способом. Вже приблизно місяць це все тягнеться, а нікому й діла немає. У нас малі діти і теж не хочеться щоб вони ціле літо цим дихали», - розповів мешканець села Баїв Віктор Баран.

На переконання мешканців, неприємний запах виникає через відстійники цукрового заводу. Менше запах чути у вихідні. Проте люди запевняють – смердить фекаліями та мертвичиною, тож вони підозрюють, що сюди зливають відходи із Вересневого, а можливо навіть відходи від тваринництва. Хвилюються селяни й про те, що буде далі. Адже з підвищенням температури ситуація може лише загостритися.

«Тваринні відходи миють, бо чути трупний запах. Раніше такого не було», - зауважують протестувальники.

Від смороду страждають не тільки у Баєві, а й Городищі, Гіркій Полонці та Луцьку, де найбільше запахи відчувають у районі вулиці Львівської.

За словами місцевої мешканки Наталії Гребенкіної, люди вимагають припинити негайно злив фекалій на поля фільтрації цукрового заводу. Основна маса цих фекалій іде з району Вересневе, який адміністративно приналежний до Луцька. Мешканці запевняють, що це відбувається незаконно, і навіть керівництво цукрового заводу визнає, що такі факти мають місце. Тому ініціативна група місцевих мешканців написала скаргу, аби заводи перевірили на дотримання вимог чинного законодавства екологічною інспекцією.

На місце події прибув заступник міського голови Костянтин Петрочук, який повідомив, що причини неприємного запаху виявили та локалізували. Мовляв, на території цукрового заводу діє підприємство, яке виготовляє технічний спирт. Згідно із технологією виробництва використовують дріжджі.

«Окрім того, вони допомагають нам, місту, так як в нас немає своєї перекачувальної станції, відходи фекальні з Вересневого теж перекачувати у ці відстійники. І вийшла ситуація, в процесі технологічному використання дріжджів, коли в них є залишки якісь, вони скидаються все в одну каналізацію. І получилася ситуація, коли почали бродити фекальні відходи», - розповів Петрочук.

«З понеділка запаху все менше і менше», - зауважив Петрочук. Натомість селяни запрошували його кілька днів пожити в них вдома, аби відчути це «менше».

Люди переконують – «смердить кишками» та ще невідомо чим.

«Ми візуально знайшли кістки, це факт», - підтвердив Петрочук. Наразі, каже він, ведуть переговори з цукровим заводом, керівництво якого йде на зустріч і готове локалізувати й цю проблему. Щодо води, то представниця Волиньхімконтролю Наталія Іванова розповіла, що стоки очищують безпечною речовиною - гіпохлоридом натрію Е. Провели дослідження та за допомогою пожежної машин проводили дезінфекцію. Вона переконує, що таке знезараження абсолютно безпечне, адже нейтралізує небезпеку та не впливає на здоров’я.

Мешканці зауважують, що відходи скидають й з Гірки Полонки, а селу не дають коштів на добудову каналізації. Натомість представник райради запевняв – з бюджету району вже виділили близько мільйони гривень. Нині ж більше коштів немає.

Зрештою, очільник Волиньхімконтролю зауважив, що на 10 травня запланована зустріч із трьома власниками цукрового заводу. За його словами, у разі позитивного рішення, у служби є достатньо ресурсів, аби впоратися із проблемою. Петрочук додав, що на цукровому заводі запевнили, що вже працюють над встановленням газовловлювачів, аби в майбутньому навіть добувати таким чином енергію. Проте такий процес тривалий та затратний.

Також під час акції місцеві мешканці збирали підписи проти проти несанкціонованого викиду фекалій. Люди кажуть: якщо проблему не вирішать, вони готові до більш радикальних дій: перекривати в’їзди до полів фільтрації, аби туди взагалі ніхто нічого не зливав. Окрім того домовилися винести вимоги громади у письмовій формі, до яких долучать й підписи. Тому мешканці очікуватимуть на рішення, яке приймуть на зустрічі із керівництвом заводів 10 травня.

Водночас вони вимагають відвести фекальні відходи з Вересневого у мережі міста. «Я цим питанням вже сьогодні займуся», - пообіцяв Петрочук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що робити з тим лай ном, що тхне у Луцьку? Центр міста, а сморід нестерпний. Хтось на це увагу вже звертав?
Відповісти
Останні новини
«На Луцьк чекає екологічна катастрофа»: селяни перекрили дорогу, аби достукатися до влади
04 травень, 2017, 14:26