В Україні хочуть відмовитись від ліків російського виробництва

В Україні хочуть відмовитись від ліків  російського виробництва
Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун звернулася до Кабінету міністрів України із пропозицією зупинити поставки російських ліків на український ринок.

Про це повідомляє МОЗ України.

Роз’яснення у відповідь на запитання щодо відмови від російських ліків в Україні:

Як збираються заборонити ліки? Їх вилучатимуть з аптек?

Ні. У майбутньому їх не будуть реєструвати чи перереєстровувати в Україні, оскільки існує об’єктивна причина неможливості підтвердження дотримання умов належної виробничої практики на фармацевтичних заводах, розміщених на території РФ.

Порядок реєстрації чи перереєстрації лікарських засобів проводиться на підставі заяви та експертизи, проведеної Державним експертним центром МОЗ. Для отримання рекомендації стосовно реєстрації препарату також необхідна наявність спеціального документу від Держлікслужби. Однак, якщо засіб уже має такий документ, тоді нова експертиза йому непотрібна.

Основна частина лікарських засобів від фармкомпаній з Російської Федерації не має подібного документу. Якщо Кабінет Міністрів дослухається до пропозицій МОЗ, то надалі заяви на проведення експертизи і реєстрацію розглядатися не будуть.

Важливе уточнення: МОЗ не планує зупинити все постачання в одну мить. Спочатку буде забезпечено присутність аналогів на ринку, особливо це стосується препаратів, зникнення яких наразі може бути проблемним для пацієнтів та лікарів. Є також важливий момент: ліки можуть бути зареєстровані в Україні, однак фактично їх упаковок нема в аптеках, ними ніхто не користується.

Хіба раніше ми не обмежували фармкомпанії з Росії?

Питання про непродовження реєстрації російських ліків не нове. Його вже порушували у 2015 році. Більше того, Україна на даний момент і так не закуповує російські ліки на державному рівні.

Чому МОЗ хоче заборонити російські ліки?

Це наше політичне рішення і санкції проти Росії. За інформацією, що вільно публікується у ЗМІ, Російська Федерація втратить до $30 млн через цю заборону.

Разом із тим МОЗ звертається до українських та іноземних виробників виводити на ринок якісні замінники для препаратів російського виробництва.

Хіба російські ліки неякісні?

Лікарські засоби з Росії часто не проходять перевірку на відповідність засобів міжнародним вимогам належної виробничої практики GMP, яка, власне, дозволяє отримати дозвіл на реєстрацію.

Перевірка лікарських засобів за вимогами GMP – обов’язкова умова для усіх країни-учасниць ЄС. Окрім того, в багатьох випадках перевірка виробництва, до якого ми фізично не маємо доступу, неможлива.

В Україні зникне багато препаратів, якщо заборонити російські ліки?

На сьогодні в Україні всього зареєстровано/перереєстровано 12877 лікарських засобів станом на 03.04.2017.

Серед них лікарських засобів, виробниками або заявниками яких є підприємства Російської Федерації – 263. Лікарських засобів, виробниками та заявниками яких є підприємства Російської Федерації – 116, тільки заявником є підприємства Російської Федерації - 76; тільки виробником є підприємства Російської Федерації – 71. Всього лікарських засобів (далі ЛЗ), виробником яких є підприємства Російської Федерації – 187, що складає 1,45 % із загальною кількості; з них готових ЛЗ – 125, субстанцій – 60, у формі «in bulk» – 2.

Ці 187 лікарських засобів представлені 95 міжнародними непатентованими назвами (МНН). За 48 МНН лікарські засоби виробництва Російської Федерації мають аналоги вітчизняного та іноземного виробництва; за 12 МНН вони мають аналоги вітчизняного виробництва; за 10 МНН – мають аналоги іноземного виробництва. Лікарські засоби з 22 МНН, що не мають зареєстрованих в Україні аналогів вітчизняного та іноземного виробництва, лише 8 включено до Державного формуляру лікарських засобів.

Які категорії хворих постраждають?

Ліки, що підпадуть під можливі санкції, не належать до якоїсь однієї категорії. І хворі зможуть замінити їх іншими препаратами. Є лише кілька позицій, які є чутливими для ринку лікарських засобів. Абсолютно повних замін для них немає, але інші препарати з відмінним хімічним складом можуть мати ідентичні показання і бути ефективними. Найпопулярніші російські препарати - це препарати симптоматичної дії. Адже серед них велика частина - препарати від грипу, а ефективними від грипу є тільки з діючою речовиною Ozeltamivir (Таміфлю), який затверджений у міжнародних протоколах.

Чутливі позиції російських ліків

Алоферон - субстанція для виробництва інших препаратів, застосовують його для виробництва Інтерферону, препарату для лікування та профілактики грипу. Інтерфернон вважається невисоко ефективним.

Бензонал - субстанція для виробництва ліків від серцево-судинних хвороб. Використовується для виробництва Валокордину, Барбовалу, Валеріани. Їх ефективність визнана, однак вони не вважаються життєво необхідними і не врятують, наприклад, від інфаркту.

Гідрокортизон - препарат для лікування висипань. На даний момент є сучасніші альтернативні гормональні препарати, що менше всотуються в кров, натомість більше залишаються на поверхні шкіри.

Діоксидин - розчин для внутрішнього порожнинного і зовнішнього застосування. Антисептик, що вбиває бактерії, його часто використовують для перев’язок. Діоксидин уже успішно заміняють вітчизняними аналогами.

Тетрациклін - це мазь, антибіотик місцевого застосування. На ринку присутні аналоги - наприклад, мірамістин.

Фенібут - субстанція для виробництва психотропного препарату.

Інгарон - це Інтерферон гамма для лікування грипу.

Натрію пара-аміносаліцилат - це протитуберкульозний препарат. Наразі він не виробляється в країнах СНД, європейські препарати не можуть його замінити. Є частина пацієнтів, які його використовують. Спільно з педіатрами буде знайдене рішення для цієї ситуації.

Ізопаск - двохкомпонентний протитуберкульозний препарат. Аналогу для нього нема, але його можна замінити двома препаратами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліки, МОЗ, Росія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
від нашого імені відмовитися Супрун. Когось про це питали?
Відповісти
Будем все лечиться ПУРГЕНОМ зато нашим
Відповісти
Останні новини
В Україні хочуть відмовитись від ліків російського виробництва
05 травень, 2017, 03:31