На Волині чотири дні блокують міжнародну трасу. ІНФОГРАФІКА

На Волині чотири дні блокують міжнародну трасу. ІНФОГРАФІКА
Блокування траси міжнародного значення триває вже четверту добу.

Через скандальний Ковельський ветсанзавод на Волині перекрито вже дві траси. Крім того, люди погрожують заблокувати ще й залізницю, - пише ТСН.ua.

Так, мешканці сіл Ковельського району ще з 5 травня блокують трасу М07 Київ-Варшава через рештки тварин, які привезли сюди вночі 15-ма фурами та вивантажили просто посеред поля, неподалік від населених пунктів.

Як розповів ТСН.ua Микита Малютін, чиї батьки і сестра беруть участь у блокаді, активісти цілодобово ходять пішохідним переходом, не даючи проїзду автомобілям. Одні активісти змінюють один одного на посту, інші приносять їм з дому їжу.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПРОБЛЕМУ ВЕТСАНЗАВОДУ

За словами Микити, наразі активісти затримують автомобілі тільки на добу, а потім пропускають, а на наступну добу збирають інші автомобілі. Автомобілі з дітьми вони пропускають. Проте люди вже готові заблокувати і залізницю, якщо їхні вимоги - прибрати гнилі рештки тварин - не будуть виконані.



Водночас на простест піднялися і мешканці самого Ковеля, на окраїні якого розташований сумнозвісний ветсанзавод. Ковельська самооборона деякий час блокувала ту саму трасу М07, але в районі села Волошки, що на під'їзді до Ковеля, а також активісти перекрили трасу М19 Ковель-Луцьк в районі села Воля-Любитівська.

Ковельчани у свою чергу вимагають ліквідації ветсанзаводу, який перебуває у жахливому стані в вже давно потребував реконструкції та оновлення. Через застаріле обладнання завод протягом трьох років не переробляв рештки тварин, які продовжували звозити на нього з території усієї Волині.

Голова Поворської сільради Сергій Семенюк розповів, що ковельські активісти 10 травня збираються їхати в Київ на мітинг під Адміністрацією президента, щоб прискорити вирішення проблеми з ветсанзаводом, і сільські активісти також думають про те, щоб доєднатися до них.

Влада відреагувала на ситуацію поки що лише проведенням позачергової сесії Ковельської міськради, а також засіданнями комісії на обласному рівні, очолюваної губернатором Волинської області Володимиром Гунчиком.

Сполученням Київ-Ковель-Ягодин. У довжелезній черзі - вантажівки, фури з продуктами, рейсові автобуси. Серед подорожніх - і шанувальники Євробачення, і ті, хто прямує за кордон у справах чи на відпочинок. Протестувальники невблаганні.

6 травня комісія ухвалила рішення про початок перевезення відходів для компостування та захоронення. Для цього вже знайшли дві ділянки в Турійському районі поблизу сіл Соловичі і Клюськ, де рештки тварин мають захоронити, як зауважив заступник губернатора Сергій Кошарук, за всіма правилами поводження з небезпечними відходами.

"Під час засідання комісії було визначено більше десятка ділянок державної власності (це і військовий полігон, і лісовий фонд) за межами населених пунктів, де можна робити захоронення за технологією, яку використовують у разі захворювання свиней африканською чумою. Є досліждення, що сировина на ветсанзаводі не є заразною, там немає африканської чуми, але це питання потребує швидкого рішення, тому така технологія може бути застосована", - пояснив Кошарук.

Проте наразі є згода на часткове захоронення від депутатів Клюської сільради. Від низки інших сільрад поки що є лише попередня згода після розгляду питання на сходах селян.

Нагадаємо, що вночі проти 5 травня 15 фур мертвих тварин, вивезених з Ковельського ветсанзаводу, скинули посеред поля. До речі, проти директора ветсанзаводу вже триває кримінальне провадження за нанесення збитків довкіллю на 1,8 млн грн.

Того ж дня обурені селяни вийшли на протест. Вони перекрили трасу Київ-Варшава, намагаючись привернути увагу влади, яка вже кілька років ігнорувала жахливу ситуацію з ветсанзаводом. Унаслідок блокади на дорозі утворилися кілометрові черги з вантажівок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці волиняни!!!
Ковельський скотомогильник буде в 1 км від Турійської районної лікарні, пологового та дитячого відділень.
Влада щось можете у відповідь промичати?????
Відповісти
Сергію, недолюдку, тебе потрібно похоронити у цих відходах, адже ти і саме ти привіз і скинув їх під Поворськом. Якщо маєш залишки честі - піди і застрілься. Мешканці Ковельщини тобі цього не пробачать, за....цю.
Відповісти
Останні новини
На Волині чотири дні блокують міжнародну трасу. ІНФОГРАФІКА
08 травень, 2017, 20:56