Конкурс до Верховного Суду вже дискредитований, - голова луцького суду

Конкурс до Верховного Суду вже дискредитований, - голова луцького суду
Конкурс до Верховного Суду вже дискредитував себе через зміну правил в процесі відбору.

Про це в інтерв’ю виданню Відомості.UA заявив голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський.

Квятковський вважає, що потреба реформування судової системи назріла вже давно. В тому числі, потрібна поява нових освічених молодих людей.

«Але є запитання до способу проведення суддівської реформи. Сьогодні відбувається конкурс до Верховного Суду і, на мою думку та на думку місцевих суддів, цей конкурс себе вже дискредитував через зміну правил в процесі відбору. Наприклад, на першому етапі претендентів оцінювали по балах і хто набрав нижче певного балу, автоматично відсіювався. На другому етапі було практичне завдання з написання рішень та вироків, яке також оцінювалось за балами і після цього мала б відсіятись ще певна кількість людей. Але раптово з’являється рішення - додавати бали першого і другого етапу. Виходить, що кандидати, які відсіялись після першого етапу, не мали рівних шансів, бо вони не проходили до другого етапу. Напевне, це зроблено було для того, щоб певні люди потрапили на співбесіду. Як після цього можна вірити в прозорість, публічність та законність такого конкурсу? Питання, мабуть, риторичне», - заявив Квятковський.

Він додав: «З іншого боку, якщо людині кажуть, що він працює добре, але на його місце оголошений конкурс і він має піти і не важливо, що він обраний суддею Верховного Суду безстроково, не вчиняв ніякого кримінального чи корупційного злочину, не мав аморального проступку і пропрацював на посаді 10-20 років. Чи законно це? Звичайно ні. Ці люди звернуться до суду і виграють його. Спочатку виграють в Україні, а потім в Європейському суді».

«Щодо суддів, яких призначали на п’ять років і в яких закінчився термін повноважень. В нас в суді таких п’ять, а в Україні близько тисячі. Вони вже три роки ходять на роботу, отримують зарплату, але в повній мірі не здійснюють повноваження судді, бо не мають права до перепризначення слухати справи. Також в Україні є суди, які не мають суддів через те, що одні пішли у відставку, а в інших закінчився п’ятирічний термін. Чи про цю ситуацію ніхто не знає? Знає Президент, знає Верховна Рада і ніхто нічого не вирішує», - заявив Михайло Квятковський.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як на мене то суді в нашій країні давно дискредитовані. Всіх потрібно гнати ... і набирати нових людей. Ви вже насудили так що люди вас просто ненавидять. Не вірю що серед вас є чесні люди.
Знаю тільки одного чесного судю, він працює без відпусток і вихідних, звати його Лінч.
Відповісти
підтримую М.С.
Відповісти
Останні новини
Конкурс до Верховного Суду вже дискредитований, - голова луцького суду
10 травень, 2017, 11:37