Люди збунтувалися через бізнесмена, який вибив стіну в їхньому будинку

Люди збунтувалися через бізнесмена, який вибив стіну в їхньому будинку
Мешканці будинку №22 на вулиці Кравчука у Луцьку б’ють на сполох – їх обурює те, що новий сусід-бізнесмен вибив частину зовнішньої стіни, облаштовуючи офіс.

Про це розповіли у новинах на телеканалі Аверс 14 листопада.

У цьому будинку живе більше сотні людей, які переймаються, аби їхні домівки не повторили долю сумнозвісного будинку на вулиці Рівненській, 109.

Лучани бояться, що від такого втручання стара панельна будівля може скластися, як картковий будиночок. Кажуть, що із будинку вже сиплеться пісок і давно просідає фундамент від частих потопів у підвалах.

«Ми переживаємо за наші життя, за наше майно, за цілісність цього будинку», – говорить місцева мешканка Наталія Букало.

Власник квартири-офісу Роман Миколів каже: стіну вибив, щоб зробити вхід з двору, а не з під’їзду. І запевняє, що має на це відповідний дозвіл.

«Мова йшла про знесення частини стіни під вікном. Для цього є відповідний дозвіл. Все!» – прокоментував він.

«Забудовники в нас ніяких погоджень не брали. Вони до нас приходили з документами, наданими департаментом містобудування… Якщо люди під тим підписуються, значить вони за це відповідають», – пояснив начальник ЖЕКу №8 Юрій Світлюк.

Як розповів головний архітектор Луцька Юрій Казмірук, забудовник дійсно не мав права вибивати стіну. Роману Миколіву надали містобудівні умови та обмеження, у яких чітко вказано – проектування об’єкту проводити в межах приміщення квартири. А це означає, що межі квартири не можна руйнувати або ж до них добудовувати.

До того ж сам луцький мер Микола Романюк після обвалу на вулиці Рівненській, 109 суворо заборонив будь-які перебудови у житлових будинках.

«Це взагалі наша принципова позиція. Ніяких добудов, ніяких дверей замість вікон не робити. Хочуть квартиру переоблаштувати? Є вхід. Хай входять через під’їзд і там роблять свій бізнес», – заявляв раніше мер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Голові Волинської облдержадміністрації Климчуку Б.П.
Луцькому міському голові Романюку М.Я.
Прокурору Волинської області Параці А. А.
Прокурору міста Луцька Даніліну С.В.
Начальнику інспекції ДБК Шмиту Т.В.

Від мешканців будинку № 6, по пр-т Соборності, у м. Луцьку

ВИМОГА

Звертаємось до Вас з вимогою зупинити будівельні роботи в будинку №6 по пр-ту Соборності в квартирах №37, 38 на першому поверсі (власники Жишко, Малахівські), що несуть загрозу руйнування несучої стіни будівлі.
Ще два роки тому, восени 2010 року, між власниками вказаних квартир та мешканцями будинку виник гострий конфлікт. Після скарг та звернень до міської влади та прокуратури, публікацій в пресі, будівництво було зупинено. Сьогодні роботи знову поновлені, на основі декларації видано інспекції ДБКа. Завозяться будівельні матеріали і що найстрашніше, зроблені сквозні розпили несучої стіни (фото1, 2, 3, 4).
Хто пояснить нам, як без відома і згоди і мешканців будинку даються дозволи на роботи, від яких залежить безпека 34 квартирам і життя більше сотні осіб? І чи трагедія з будинком на Рівненській нічому не вчить органи влади. Чому інтереси громади не беруться до уваги? Маємо сумний досвід 4-го підїзду нашого будинку, де вищезгаданими підприємцями вже був збудований гастроном а пізніше проданий корпорації «Наш край» і тепер мешканці мають низку проблем з санітарним станом (сміття і сміттєві баки під вікнами), тріщинами на стінах та цілодобовим шумом від потужних компресорів та вентиляторів (винесені просто на вулицю фото 5 ), та будинком №4 по пр-ту Соборності, де в результаті діяльності солярію при перукарні «Наталка» почалося руйнування несучої стіни (фото 13), та будинку навпроти пр-т Соборності, 5, де вони збудували та здали в оренду «Нашому краю» ще один гастроном і тепер мешканці мають на прибудинковій території замість зеленого газону господарчий двір гастроному зі смітником і автостоянкою.
Даючи дозволи на такого виду роботи чи усвідомлює міська влада та дозвільні інспекції, що після розпилу несучих стін та перетворення вікон на двері міцність залишку стіни знижується у два рази і вони мусить мати бетонну обвязку або укріплюючі колони і все це повинно робитися ще на стадії будінництва першого поверху. Перетворюючи несучий простінок висотою 1,4 м у колону 2,5 м залишається навантаження 30-ти метрової споруди у сотні тон. У результаті збігу нещасливих обставин ця цегляна колона вистрілить як снаряд.
Грунти на яких стоїть наш будинок дуже нетривкі, що доводить руйнування будинку № 10, який стоїть поряд (25 метрів на захід від нашого) і признаний аварійним (будинок повністю став руйнуватися і довелося нарощувати фундамент і сшивати його металом ( фото 10). Статусу аварійного вимагають мешканці і вищезгаданого 4-го будинку (14 метрів від нашого на північ) де є вже зіпсована стіна і постійно йдуть підмиви грунту біля несучих стін (останній трапився 10 днів тому фото12,13). Гуртожиток університету навпроти, через проспект, уже сшитий металом на рівні 7-го, 8-го поверхів (фото11). Наш будинок теж має безліч тріщин несучих стін, а особливо загрозливою вигладає південна стіна від гастроному «Наш край», що покрита безліччю мілких тріщин (фото7,8,9) і це тількі видимі оком пошкодження. Поряд перегружений транспортом проспект, що є додатковим чинником вібрації. З трьох сторін ми оточені аварійними будинками і стоїмо на руслі старої річки.
Приймаючи до уваги все вище сказане вимагаємо негайно припинити будівельні роботи, що несуть ослаблення несучих стін будинку, притягнути до відповідальності винних у видачі дозволу. Вимагаємо створення комісії (в склад якої ввійшли б представники компетентних служб і представники нашого будинкового комітету) для обстеження стану будинку. У разі виявлення порушеннь вимагаємо зобовязати винних їх усунути.
У разі згоди обласної і міської влади та дозвільної інспекції на продовження будівельних робіт (що призведе до загрози нашому майну і життю мешканців) вимагаємо від Луцької міськради та Волинської обласної ради офіційних і повних гарантій (офіційних документів),що гарантують нам обмін наших квартир на рівноцінне житло у випадку руйнування чи загрози такого, а також вагомої матеріальної компенсації у результаті загибелі мешканців.
Вважаємо це необхідним у світлі останньої трагедії, що трапиласа на Рівненській 109, де винним визнали майстер ЖЕДу, а мешканці опинились на вулиці.
Так як власники квартир №37,38 не збираються ні проживати ні господарювати в приміщеннях що будують і можуть продати обєкт другій особі ще до завершення будівництва, а загроза руйнування виникнути пізніше тому контроль за якістю виконанням робіт і гарантії безпеки лягають на дозвільну інспекцію, обласну та міську ради, які своїм рішенням узаконюють такі ризиковні роботи.
І останнє. За 25 років в будинку не було проведено ні одного належного ремонту. Стан підїздів прибудинкової території, труб у підвалах жахливий (фото 6). Вважаємо злочином видання дозволів (декларацій), які доводять і до того слабкі будівлі до аварійного стану. Нам не потрібні у самому будинку ні гастрономи ні аптеки ні банки, які зроблять з нас і нашого майна братську могилу.

Ксерокопія підписів власників квартир додаються.
Оригінал знаходиться у голови будинкового комітету.
Фотоматерали, які підтверджують
Відповісти
Кучка идиотов. Чувак из оконного проема, сделал дверной. Каким образом он ослабил стену? Сами не шарите, спросите у любого строителя.
Відповісти
Умний какой! Не с Ровенской случайно?
Відповісти
Слухайте чувака-ідіота під ніком VSC, який, судячи по ніку, вживає коноплю. Він спеціаліст на всі руки і дає консультації по усіх проблемах.
Відповісти
Інженери-проектувальники (ліцензовані, сертифіковані)проводили відповідні розрахунки щодо можливої реконструкції віконного отвору під окремий вхід. На основі отриманих результатів експертизи(досліджень), підбирають варіанти укріплення несучих конструкцій у разі їх частоквових змін щоб не допустити НП, можливих деформацій чи руйнування в подальшій експлуатації об'єкту тощо. На основі отриманих експертних висновків, (заключень)розрахунків здійснюється проектування, підбір необхідних будматеріалів для використання в роботі(будівництві). В даному випадку цим займається проектна ліцензована служба, яка відповідно до закону зобов'язана дотримуватись будівельних норм та правил. За недотримання ДБН, вимог тощо експертною, проектною та Будорганізацію (виконавацем БМР) під час проектвання чи будівництва, передбачена відповідальність згідно законодавства(адміністративна, кримінальна. Тому вищепідняті питання в компетенції експертів, а не філософів-профанів.
Відповісти
Останні новини
Люди збунтувалися через бізнесмена, який вибив стіну в їхньому будинку
16 листопад, 2012, 11:10