Вилучене на митниці майно на Волині продають «фірми-привиди»

Вилучене на митниці майно на Волині продають «фірми-привиди»
Попри нещодавній резонанс із загадковими підприємствами, що продають вилучені товари, «митний крам» надалі активно готують до реалізації. Дорогі автівки чи дешеві уламки металу – на митниці затримують усе, що везуть з порушенням правил.

Про це пише Оксана Власюк на шпальтах Район. Луцьк.

У програмі «ЦРУ» журналісти каналу 24 з'ясовували, куди зникає увесь конфіскований крам та чи потрапляє бодай дещиця з того до державного бюджету.

Тоді вдалося з'ясувати, що у Луцьку діє Міжнародний благодійний фонд сприяння органам прокуратури Волинської області «Правопорядок і законність». У 2005 році благодійний фонд заснував підприємство «Гарант Луцьк», яке зберігає та продає майно, що вилучає митниця та інші правоохоронні органи.

Співзасновник благодійного фонду – Сергій Супрун. За сумісництвом – начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових послуг прокуратури Волинської області. Простіше кажучи – завгосп обласної прокуратури.

За адресою, яка вказана у реєстраційних документах, ніякої фірми не виявилося. Як і конфіскованих речей, які нібито передали на зберігання. Не знайшли й фірми «Профсервіс», яка зареєстрована за адресою проспект Волі, 50. Втім, за словами волинських податківців, у цьому немає жодного криміналу, адже юридична і фактична адреси не завжди можуть збігатися.

Якщо адреси дійсно не збігаються, то де наразі знаходяться підприємства і чи існують вони насправді, з'ясувати неможливо. Попри це, майно і далі передають вказаним фірмам. Його, начебто, може придбати кожен охочий. Утім, припускають, що вилучені речі попередньо ділять між собою працівники прокуратури та ДФС, тож до конфіскату простим людям – зась.

Як зазначають на порталі Дебет-Кредит, товар на митниці вилучають, якщо він є безпосереднім об’єктом порушення митних правил (частина 1 статті 128 Митного кодексу України). Зокрема, це стосується предметів зі спеціально виготовленими тайниками, які використовували для незаконного їх переміщення через митний кордон України.

Якщо товар перевозили з приховуванням від митного контролю шляхом використання спеціально обладнаних схованок, то крім конфіскації безпосередніх предметів правопорушення, конфіскують і ті, що використовувалися як схованки. Насамперед це стосується транспортних засобів, які здійснюють міжнародні вантажні перевезення. До прикладу, окрім товару, можуть вилучити й кузов автомобіля.

Формально митниця, не пропустивши товар на територію України (наприклад, коли немає сертифіката відповідності на сільськогосподарську продукцію), на другий день повинна його затримати, вилучити, вивантажити на склад митниці, оприбуткувати на позабалансовий рахунок митниці.

Якщо за вантажем звернеться власник (на третій день надасть сертифікат відповідності або домовиться про повернення на територію суміжної країни), товар йому повертають зі стягненням збору за зберігання на складі митниці. На практиці вантажі простоюють у пунктах пропуску тижнями і ніхто їх не затримує.

Переважно це використовують у випадку, коли громадяни ввозять або вивозять товари, предмети, валюту понад встановлені норми за умови їх декларування митниці. Тобто якщо понаднормова валюта або предмети були в установленому порядку заявлені митниці (митні правила не були порушені), митниця приймає їх на зберігання з можливістю наступного повернення.

Важливим є те, що на митниці товар не конфісковують. Митні органи можуть вилучити товар і зберігати його до вирішення питання щодо передачі товару у власність держави або повернення власнику.

Якщо у суді приймуть рішення про конфіскацію майна, його передають органам Державної виконавчої служби‚ яка ним розпоряджається. Реалізовують конфіскати через торгівельні підприємства‚ визначені за конкурсом у Міністерстві юстиції.

Побачити перелік вилученого майна можна на сайті Державної фіскальної служби України. Зокрема, станом на 1 квітня 2017 року в переліку переданого підприємствам майна з Волинської митниці зазначено 65 найменувань. Тут можна знайти різноманітні речі – від двигунів і шин до одягу та монет.

Найдорожче оцінили автомобіль марки BMW (1997 року випуску). Його вартість становить майже 250 тисяч гривень. Найдешевшою річчю виявилися металеві кліпси, за одиницю яких треба заплатити 6,6 гривні.

Загалом, станом на 1 квітня 2017 року, волинські митники вилучили майна на більш як 900 тисяч гривень.

Трапляються у списку вилученого майна й досить цікаві речі. До прикладу, три ґудзики від мундира чиновника загальною вартістю 140 гривень, два вироби з металу жовтого кольору за 115 гривень чи дитяча лялька, яка коштує 150 гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вилучене на митниці майно на Волині продають «фірми-привиди»
11 травень, 2017, 17:13