Для решток з Ковельського ветсанзаводу знайшли нове місце

Для решток з Ковельського ветсанзаводу знайшли нове місце
Виконавча вертикаль влади та ковельська громада знайшли компроміс для вирішення проблеми Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», - повідомили у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Сьогодні, 13 травня, відбулось засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС щодо ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з діяльністю Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» під керівництвом голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика.

Окрім членів комісії на засіданні були присутні й представники ковельської громади.

Розпочали із огляду вже напрацьованого за останні два дні. Так, за словами начальника головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського недовезені тваринні рештки до кар’єру біля села Поворськ, вже утилізовані. Станом на 13 травня територія зачищена, а міжнародна траса «Київ-Варшава» розблокована. Тож одне із протокольних рішень, котрі були прийняті на нараді під головуванням першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва – виконано.

Далі ж Володимир Гунчик зобов’язав профільні служби провести дослідження зразків землі, питної води у всіх будинках, котрі знаходяться в межах санітарно-захисної зони ветсанзаводу.

«Представники робочої групи повинні, поспілкувашись із місцевими мешканцями, власниками будинків, провести у їх присутності заміри, взяти відповідні проби, скласти акти і через певний період надати результати для розгляду комісії. Висновки проведених досліджень віддати усім власникам будинків», – окреслив завдання губернатор.

Окрім того, Богдан Лозинський розповів, що під час недавньої розмови, ковельська громада запропонувала ще один варіант утилізації тваринних залишків. Мова йде про використання ємкостей, котрі знаходяться на території колишнього крохмального заводу.

Самі ж споруди потрібно лише частково відремонтувати, аби унеможливити в подальшому витік речовин. Такі ємкості водонепроникні та жодної загрози здоров’ю мешканців та екології не становлять. Позаяк, запропонований метод утилізації значно зменшить і витратну частину. Важливо, що закомпостовані рештки, згодом, можна використати у якості добрива, чого не заперечують ні самі жителі, ні профільні служби.

Вислухавши такий варіант компостування, Володимир Гунчик звернувся до присутніх на засіданні представників громади, аби й вони дали об’єктивну оцінку запропонованій системі компостування та висловили свою позицію перед комісією. Місцева жителька Лілія Шиян, від імені громади повідомила, що вони не заперечують проти розміщення боєнських відходів ветсанзаводу в бетонних спорудах, які знаходяться на території колишнього крохмального заводу. Таке рішення громади внесено і до протокольного висновку комісії.

Хоч громада й підтримала вищезазначену пропозицію та на противагу висунула ряд своїх вимог, серед них – забезпечення населення чистою питною водою, шляхом проведення централізованого водопостачання; відведення каналізації; ремонт під’їздних доріг та оздоровлення матерів з дітьми, котрі знаходяться найближче до санітарно-захисної зони.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПРОБЛЕМУ ВЕТСАНЗАВОДУ

Зазначимо, що усі вимоги громади Володимир Гунчик підтримав і дав доручення внести їх до протокольного рішення, що й було зроблено.
Отож, заслухавши думку громади та профільних управлінь, комісія вирішила розпочати роботи, пов’язані з підготовкою до утилізації тваринних рештків із Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» відповідно до розробленого плану.

«Найперше, ми завершимо обстеження запропонованих ємкостей та узгодимо кошторисні питання. Запевняю вас, що ми не приймемо жодного рішення, стосовно утилізації тваринних рештків, не вислухавши на це думку громади. Для нас важливо у цьому непростому питанні мати вашу підтримку та довіру», - звернувся до ковельчан голова ОДА.

Усі пропозиції, напрацьовані під час засідання комісії, внесені до протоколу. Пріоритетним визначено дослідження стану ємкостей для утилізації, його результати будуть надані уже на початку наступного тижня. Окрім того, буде складена робоча карта спільних дій комісії та громади з плану утилізації решток.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Усе зарити на території заводу!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
А не сусідові під двері по українські.
Відповісти
Хто забороняв приймати таке рішення без "поки півень не клюнув"? Вседозволенність влади.
Відповісти
Останні новини
Для решток з Ковельського ветсанзаводу знайшли нове місце
13 травень, 2017, 23:37