Як побороти алергію: поради лікарів

Як побороти алергію: поради лікарів
Весняне цвітіння дерев спричиняє неабиякий дискомфорт для хворих на сезонну алергію.

Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

Волинський журналіст Павло Мельничук щороку навесні страждає від сезонної алергії. Цвітіння дерев і трав зумовлює в нього нежить і чхання.

«Зараз, поки погода така дощова і більш-менш прохолодна, то симптоми не відчуваються. А коли вже сонячно, сухо, той це пилок розноситься, і сиптоми більш відчутні. Це може тривати навіть до середини липня», – каже Павло.

Пацієнтів із такими симптомами навесні стає чимало, — розповідає завідувач ЛОР-відділення Луцької міської клінічної лікарні Петро Макарчук. Цей період вважається початком сезонних алергій, а значить – напруженої роботи медиків.

«До нас часто звертаються пацієнти, яких турбує нежить. Є виділення з носа і затруднене носове дихання Буває часте ранкове чхання і виділення з носа, які мають характерний водянистий характер. При наявності таких скарг і такої клінічної картини ми запідозрюємо, що це – алергічний риніт», – каже лікар.

Алергія — хвороба, яка не залежить від віку чи статі, або ж імунної системи. Це така собі реакція організму на зовнішні фактори.

Керівник відділення детоксикації Євген Федчук розповів: «Пилок – це дуже маленькі частинки, менше 35 мікрон, вони потрапляють на слизову очей, дихальних шляхів Це суто індивідуально. Є пацієнти, які мають алергію взагалі на цвітіння будь-яких рослин. Є пацієнти, які мають алергічну реакцію тільки на квіти чи дерева. А є так званий поліноз – коли на пилок будь-який».

Пацієнтам із сезонною алергією медики призначають антигістамінні препарати. Радять у період цвітіння менше перебувати на вулиці, на природі, й частіше робити вологе прибирання вдома. Якщо ж і це не допомагає – хворого лікують за допомогою його ж крові.

«Тоді ми підключаємо плазмофарез. Це забирається кров із вени, плазма викидається, а червона кров вливається назад», – пояснив Євген Федчук.

Небезпечна алергія тим, що може спричинити сильні набряки, або ж перерости у таке захворювання як астма. Щороку кількість пацієнтів із діагнозом “алергія” збільшується. Медики це пов’язують із безконтрольним прийомом антибіотиків. Також, кажуть, на це може впливати велика кількість консервантів, які нині споживають люди.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.