Як уникнути вірусу WannaCry: поради кіберполіції

Як уникнути вірусу WannaCry: поради кіберполіції
Департамент кіберполіції Національної поліції України звертається до громадян з рекомендаціями, як уберегти свій носій інформації від вірусу WannaCry, який наразі вже зафіксований в 150 країнах.

"Оперативники кіберполіції не радять переходити за сумнівними посиланнями, які надходять на електронну пошту, адже саме це посилання може бути інфіковане шкідливим вірусом. Крім того, не варто завантажувати програми, які не є перевіреними, адже вони також можуть бути інфіковані", - радять в департаменті.

Незважаючи на поширеність вірусу-здирника по всьому світу, в Україні в кіберполіцію ще ніхто не звертався.

Правоохоронці нагадали, що зазначений вірус шифрує файли на комп'ютері. Особи, які її поширюють, надалі вимагають від користувачів викуп за відновлення доступу до інформації. Викуп шахраї вимагають на свої Bitcoin гаманці. Зазвичай сума "винагороди" сягає $300.

За інформацією кіберполіції, для запобігання потрапляння вірусу на комп'ютер слід виконати деякі дії.

В першу чергу необхідно встановити останню актуальну версію операційної системи з останніми оновленнями.

Також необхідно постійно оновлювати програмне забезпечення, яке використовується повсякденно і тільки з офіційних джерел.

Обов'язкова наявність останньої версії антивірусного програмного забезпечення.

Необхідно встановити дієву систему відновлення, щоб зараження не змогло назавжди зруйнувати персональні дані.

Кіберполіція підкреслює: нікому не довіряйте, оскільки будь-який аккаунт може бути скомпрометований, і з облікових записів друзів в соціальних мережах, колег або партнерів з онлайн-ігор можуть направлятися шкідливі посилання. Не відкривайте вкладення, що містяться в електронних листах від незнайомих людей.

Включіть в налаштуваннях Windows на своєму комп'ютері функцію "Показувати розширення файлів". При цьому буде набагато легше помічати потенційно шкідливі файли.

"Тримайтеся подалі від файлів з розширеннями, як ".exe", ".vbs" і ".scr". Шахраї можуть використовувати кілька розширень, щоб замаскувати шкідливий файл як нібито відео, фото або документ (наприклад, 11111.avi.exe або doc.scr)", - відзначають в поліції.

У разі виявлення на комп'ютері нестандартного або невідомого процесу необхідно негайно відключити його від Мережі – це дозволить запобігти поширенню зараженню.

Правоохоронці звертаються до тих, хто міг постраждати від шкідливої програми - звернутися в Департамент кіберполіції з метою своєчасного реагування - за телефоном гарячої лінії +380443743740 (з 9:00 до 18:30 у робочі дні) або використовуючи форму зворотного зв'язку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вірус, WannaCry
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
)))) Не смішіть, ця інструкція придумана десятки років тому! І в нашій країні ніхто не викладе такі гроші, простіше установити "офіційну" вінду за 300 грн.
Відповісти
Стикався з цим вірусом, і він не в такому форматі як ви написали ".exe", ".vbs" і ".scr", в основному лежить в корені на диску С:\ чи іншому, де встановлена ОС і має розширення *.bat з ANSI кодуванням, і вирішення проблеми з його знищенням не таке й важке.
Відповісти
Останні новини
Як уникнути вірусу WannaCry: поради кіберполіції
16 травень, 2017, 03:57