Луцьку мерію перевірять на відкритість для громади

Луцьку мерію перевірять на відкритість для громади
У Луцьку розповіли, як залучати громадян до управління містом та критерії, за якими досліджуватимуть та оцінюватимуть рівень участь громадян у житті міста.

Презентація ініціативи відбулася в просторі для роботи та відпочинку «Innerspace» у вівторок, 16 травня.

Представник Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик розповіла, що метою такої ініціативи є підвищення рівня залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні. Також активісти хочуть збільшити поінформованість населення. Проект реалізується в 4 містах України: Луцьку, Одесі, Чернігові та Севєродонецьку.

За словами Гайдучик, ключовими показниками оцінювання залучення громадян буде комунікація та надання доступу до інформації, отримання зворотнього зв'язку щодо реалізації політики. Також визначатимуть, наскільки громадяни долучатимуться до діяльності органів місцевого самоврядування і як влада відповідає за ініціативи громадян.

До слова, важливим у процесі дослідження вважатимуть підвищення рівня свідомості громадян та владців, зокрема моніторинг стосуватиметься, наскільки органи влади усвідомлюють потребу співпраці із громадянами.

Важливими будуть і дослідження у галузі права на доступ до інформації та обов'язок службовців відповідати громадянам. «Дослідження достатньо грунтовне, і на осінь ми будемо мати перші результати. Опісля запросимо депутатів та владців, громадських активістів», - додала Ірина Гайдучик.

Вона також зазначила, що в представників влади є зобов'язання щодо звітування про використання матеріалів, отриманих за результатами залучення громадян, без залежності від використаних форм.

Представники влади мають забезпечити відкритий і прозорий процес прийняття рішень завдяки зовнішньому контролю. Не менш важливим критерієм є активна громадянська позиція людей. Гайдучик висловила сподівання, що влада зможе зрозуміти, яку вигоду можна отримати від високого рівня громадянської залученості до діяльності органів місцевого самоврядування.

За результатами дослідження планують створити рекомендації і опісля реалізувати їх. Так, будуть досліджувати сайт місцевої ради, зокрема, чи доступним він є для користування звичайним громадянам та чи містить він усю необхідну інформацію. Перевірятимуть наявність зразків запитів до місцевої влади, і контактних осіб, відповідальних за це. Найважчим вважають дослідження координації, тобто наявність підрозділу, який комунікує і залучає громадян до діяльності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дві територіальні громади Сумщини отримали технічну допомогу від проекту DESPRO
http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1811&clear_cache=Y

Відповісти
Останні новини
Луцьку мерію перевірять на відкритість для громади
16 травень, 2017, 13:05