Кесарю кесареве: найбагатші церкви Волині

Кесарю кесареве: найбагатші церкви Волині
Торік релігійні організації Волинської області заробили понад 50 мільйонів гривень.

Про це пише Людмила Яворська на шпальтах Волинь24.

Здебільшого заробіток церков, приходів та молитовних будинків – благодійні внески і пожертви. Волинські добродії у 2016 році нажертвували на 37,6 мільйона гривень.

Від надання культових послуг церкви отримали 6,7 мільйона гривень.

Проаналізувавши звіти про доходи та видатки релігійних організацій, зареєстрованих у Волинській області, стала відома підбірка п’яти церков із найбільшими прибутками.

5. ЦАРСТВО БОЖЕ: 2 119 834 гривні

«Царство Боже» об’єднує християн-євангелістів і починає свою історію на Волині із 1992 року, хоча саме таку назву організація отримала в 2003 році. Єпископом став багаторічний керівник напрямку – Олександр Рудинець.

У 1995 році розпочалось будівництво храму на вулиці Конякіна у Луцьку, із 2007 року тут розташували і офіс церкви, де проводять зібрання.

Офіційно прибутки цієї релігійної організації торік становили 6,764 мільйона гривень. Із них – 97,6 тисячі гривень благодійної допомоги та 2,022 мільйона гривень. гуманітарної допомоги.

4. ВСІХ СВЯТИХ ЗЕМЛІ ВОЛИНСЬКОЇ: 3 196 615 гривень

Храм Всіх святих землі Волинської, що розташований у Луцьку на проспекті Соборності, 39 – одне із найпопулярніших культових місць серед прихильників Української православної церкви.

Будівництво собору розпочали ще у 1998 році, і роботи тривають уже 19 років. Наразі споруджено нижній собор, де у 2005 році митрополит Ніфонт відслужив перший молебень.

Собор спроектували за зразками храмів Київської Русі XVII-XVIII століть: п’ятикупольний, ширина головного куполу – дев’ять метрів, а висота усієї будівлі до верхів’я хреста – 55,5 метрів. У нижньому храмі запланований басейн для хрещення дорослих, а поруч із храмом має з’явитися 60-тиметрова дзвіниця. Звісно, аби збудувати таке архітектурне диво, потрібно чимало коштів.

Минулого року громада Всіх святих землі Волинської отримала 3,197 мільйона гривень.

Із них – 1,373 мільйона гривень благодійної допомоги, 1,78 мільйона гривень та 43 тисячі гривень доходів від надання культових послуг.

3. МІСІЯ БЛАГОВІСТЯ: 3 570 902 гривні

«Українська місія Благовістя» працює при волинському об’єднанні церков євангельських християн-баптистів і розташована у Луцьку на вулиці Караїмській, 17-а (навпроти кірхи в Старому місті).

Організація зареєстрована ще в 1992 році, а керівником із 2012 року є Павло Чайка.

Згідно із повідомленнями ЗМІ про благодійну роботу організації, спонсорами місії є громадяни Федеративної Республіки Німеччина.

У 2016 році «Місія Благовістя» задекларувала 3,57 мільйона гривень (попереднього року – трохи більше, 3,86 мільйона гривень).

Прибутки організація отримувала із різних джерел: 2,679 мільйона гривень благодійної допомоги, 744 тисячі гривень гуманітарної допомоги та 147 тисяч гривень пасивних доходів (зазвичай це – банківські відсотки та дивіденди).

2. ВОЛИНСЬКА ЄПАРХІЯ УПЦ: 3 661 689 гривень

Волинська єпархія Української православної церкви об’єднує понад 300 храмів у восьми районах на півночі, заході та півдні Волинської області: Любешівському, Камінь-Каширському, Маневицькому, Ківерцівському, Рожищенському, Луцькому, Локачинському та Горохівському.

Проте кожен храм зареєстрований як окрема релігійна організація, а власне єпархія також – як окрема юридична особа.

Із кінця минулого року єпархію очолив єпископ Нафанаїл (в миру – Петро Крикота).

У 2016 році прибутки Волинської єпархії УПЦ становили 3,662 мільйона гривень (до слова, у попередньому році трохи менше – 3,276 мільйона гривень).

Згідно із фінансовим звітом, волинська УПЦ мала два джерела надходжень: безповоротна фінансова допомога і добровільні пожертвування, а також – пасивні доходи (зазвичай це – банківські відсотки та дивіденди). Церква отримала рівні частини прибутку із цих джерел – по 1,831 мільйона гривень.

Волинська єпархія УПЦ задекларувала стільки ж витрат, як і прибутків. Із них – 3,144 мільйона гривень пішло на діяльність організації.

1. СВІДКИ ЄГОВИ: 4 819 473 гривні

Найбільші прибутки торік були у волинської громади Свідків Єгови – 4,8 мільйона гривень.

Офіційно ця релігійна організація на Волині зареєстрована у 2002 році, адреса реєстрації – Луцьк, вулиця Гущанська, 1-А. Саме тут розташований Зал царства – місце, де збираються прихильники цього релігійного спрямування.

Також Свідки Єгови мають осередки у Володимир-Волинському, Іваничівському районах, Камені-Каширському, Ківерцях, Маневичах, Рожищі, Ковелі та Нововолинську. До слова, усі ці організації зареєстрували «нульові» прибутки.

Згідно із фінансовим звітом, усі грошові надходження – безповоротна фінансова допомога та добровільні пожертви.

Отримавши майже 5 мільйонів гривень прибутків, організація у 2016 році витратила лише 34 гривні.

Пояснити, чому, згідно із документами, організація не витрачала грошей, у телефонній розмові один із членів координаційної ради відмовився.

Серед інших релігійних громад Волині, чиї прибутки сягнули більше мільйона гривень:

– СВЯТОГОРСЬКИЙ УСПЕНСЬКИЙ ЗИМНЕНСЬКИЙ ЖІНОЧИЙ МОНАСТИР – 1,559 мільйона гривень

– ЦЕРКВА «ФІМІАМ» (м. Луцьк) – 1,501 мільйона гривень

– ЛУЦЬКИЙ ЕКЗАРХАТ УГКЦ – мільйона гривень

– УПРАВЛІННЯ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ – 1,176 мільйона гривень

– РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ «КОВЧЕГ» (м. Нововолинськ) – 1,171 мільйона гривень

– УПРАВЛІННЯ ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ КП – 1,158 мільйона гривень

Половина усіх релігійних організацій Волині (509) у 2016 році задекларували нульові надходження. Схоже, у цих церквах священики та пастори таки навчилися жити «лише духом святим», не отримуючи ні зарплати, ні благодійних пожертв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кесарю кесареве: найбагатші церкви Волині
17 травень, 2017, 14:17