Як шахраї видурюють гроші у волинян, - прокуратура назвала схеми

Як шахраї видурюють гроші у волинян, - прокуратура назвала схеми
Попри застереження правоохоронців та поширення інформації із роз’ясненнями у ЗМІ, волиняни досі часто стають жертвами шахраїв. Упродовж поточного року в області вчинено 762 шахрайства.

І хоч схеми, за якими працюють зловмисники – доволі типові, кількість таких злочинів лише зростає, - повідомляє прес-служба прокуратури Волині.

Найбільш розповсюдженим нині способом виманювання грошей у довірливих громадян є заволодіння коштами особами, які телефонують та представляються працівниками банку.

Ці шахраї повідомляють про необхідність зміни пін-коду чи блокування банківської картки, оскільки з вашого рахунку нібито намагаються несанкціоновано зняти грошові кошти. При цьому зловмисники випитуються у жертв усю необхідну їм інформацію, зокрема, номер банківської картки, код верифікації, термін дії картки, пін-код, особисті анкетні дані власника картки чи ключове слово, тощо. Ці відомості дозоляють шахраям зняти грошові кошти з рахунку без наявності банківської картки.

Аби запобігти вчиненню таких шахрайств, необхідно при отриманні цих дзвінків звернутись у найближче відділення свого банку та перевірити інформацію або ж зателефонувати на гарячу лінію банку та поцікавитись станом вашого рахунку, при цьому не повідомляючи шахраям жодної інформації щодо себе та своєї банківської картки.

Ще один поширений метод шахрайства – це шахрайства, здійснені зловмисниками у мережі Інтернет.

«Схема перша: ви обрали бажану річ на сайті оголошень, написали продавцю та на його прохання оплатили покупку або частину її вартості. Тепер сподіваєтесь отримати товар? Забудьте! Вас ошукали. А щоб уникнути неприємностей, варто оплачувати покупку лише після доставки товару. Є й інша схема: тепер уже ви продаєте товар через інтернет. До вас телефонує потенційний покупець і просить номер кредитної картки, аби перерахувати кошти. Однак через кілька хвилин він повідомляє, що для того, щоб вам надійшли гроші на рахунок, ви мусите підійти до банкомату та ввести певну комбінацію цифр. У такий спосіб шахраї знімають кошти з вашого рахунку. У цьому випадку потрібно пам’ятати, що для того, аби хтось перевів гроші вам на картку – жодної вашої участі не потрібно», - закликають волинян у прокуратурі.

Менше, ніж минулоріч, поширені зараз в області шахрайства за схемою «ваш син у поліції». Проте іноді волиняни ще стають жертвами таких шахраїв, які, зателефонувавши переважно у нічний час, повідомляють що близький родич абонента вчинив ДТП чи інше кримінальне правопорушення й, аби залагодити справу з потерпілими та правоохоронцями, необхідно перевести якусь суму на вказаний шахраями картковий рахунок або віддати гроші визначеній особі, яка під'їде у конкретне місце.

Не стати жертвами таких шахраїв – просто. Достатньо лише, зберігаючи спокій, зателефонувати рідним та в поліцію, щоб перевірити цю інформацію. І ще варто пам’ятати, що погодившись таким чином «вирішувати» ситуацію, ви стаєте учасником злочину, адже за надання неправомірної вигоди передбачено кримінальну відповідальність.

Зафіксовано в області також випадки, коли довірливих громадян похилого віку ошукують зловмисники, які називаються працівниками соціальних служб чи Пенсійного фонду. Пропонуючи стареньким поміняти нібито «старі» гроші на «нові», вони заволодівають чималими сумами, іноді тими, що відкладені «на смерть». Зарадити таким прикрим подіям можна, роз’яснюючи родичам похилого віку, що перед ухваленням будь-яких рішень, що стосуються грошей, які є в хаті – варто порадитися з кимось із рідних. Та і зберігати гроші там, де ними легко можуть заволодіти шахраї – недоцільно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.