Лампадки в центрі Луцька: вшановують жертв депортації татар

Лампадки в центрі Луцька: вшановують жертв депортації татар
Представники кримських татар розпочали вшанування 73-ї річниці депортації. Акція, що відбулася ввечері 17 травня у центрі Луцька, була не велелюдною, адже основні заходи заплановані на завтра, 18 травня.

Про це інформагентство Волинські Новини.

На Театральному майдані кримські татари разом із небайдужими запалили лампадки в пам'ять про репресії щодо їхнього народу. Для них ці дні - пам'ять про велику трагедію, яка відбулася 73 роки тому та нагадування про репресії, що відбуваються проти кримських татар нині на півострові.

«Звичайно, ми сумуємо за Кримом. Це наша батьківщина», - говорять присутні.

Основні заходи із вшанування відбудуться о 14:00 біля меморіального пам'ятника жертвам політичних репресій на вулиці Кафедральній.

Операція з депортації почалася рано вранці 18 травня 1944 року і закінчилася 20 травня о 16:00. Для її проведення було задіяно війська НКВС кількістю понад 32 тисячі осіб. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелони з ними відправляли до місць заслання. За спогадами очевидців, тих, хто чинив опір або не міг іти, часто розстрілювали на місці. Загалом було виселено близько 200 тисяч татар.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лампадки в центрі Луцька: вшановують жертв депортації татар
17 травень, 2017, 22:37