Завісу треба опускати: Лапін закликав ввести візи з Росією

Завісу треба опускати: Лапін закликав ввести візи з Росією
Нардеп із Луцька Ігор Лапін публічно закликав підтримати введення з Росією візового режиму.

Про це йдеться в його блозі на пальтах видання Цензор.НЕТ.

«Протягом тижня вдалося закрити доступ до російських соцмереж «Вконтакте» і «Однокласники». Ми зуміли заборонити в'їзд на територію України російському політтехнологу Ігорю Шувалову. Рухаємось у правильному напрямку. Залишився ще один, наступний, але такий очікуваний крок – запровадити візи з РФ», – пише Лапін.

«Це не просто звернення чи слова, а крик душі. Ми довго йшли до безвізу з ЄС. Фактично, це була одна з вимог, яка заклала підвалини Революції Гідності. Ми багато пройшли і чималими втратами отримали цю перемогу. Але, відкриваючи кордон з Європою, його треба закрити для Росії. Тимчасово чи назавжди – покаже час. Якщо ми навчимо їх поважати нашу територію і наші кордони, і будемо розуміти, що Україна – це сформований суб'єкт міжнародних відносин – це питання можна переглянути. А поки занавіс треба опускати.

Змушений констатувати це як факт – в парламенті є немала частина російського лоббі. Саме тому в жовтні проект постанови № 4030 про «Звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації», співавтором якого я також є, не ставили на голосування. Ризики провалити були дуже великі.

Але проблема в іншому – цей проект – це такий собі чарівний «пєндєль» для урядовців. Це вимога виконати рішенння РНБО від 2014 року про введення візового режиму з РФ. Адже відповідно до пункту «в» частини другої статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» припинення дії цієї Угоди знаходиться у компетенції Кабінету Міністрів України. Тому цього проекту постанови могло б і не бути, якщо б Міністерство закордонних справ за 3 роки спромоглося технологічно підготувати скасування угод про безвізовий режим з агресором і винести це питання як нагальне в політичну площину. Натомість, на мій депутатський запит в квітні цього року, Міністерство закордонних справ знайшло десяток застережень, щоб пояснити чому візи з Росією не можна вводити. Для мене не зрозуміла логіка, коли найвищі посадовці не відстоюють інтереси держави, а шукають причини їх здавати», – йдеться в тексті.

«Для тих, хто досі наполягає, що введення віз з Росією – це зрада – поясню. Візовий режим полегшить Україні боротьбу з російськими терористами та контрабандистами. Виявляти й відсікати терористів, пропагандистів і злочинців через механізм видачі віз набагато ефективніше, ніж це робиться зараз лише на кордоні. В тил до наших хлопців вони зараз потрапляють спонтанно. Ми ризикуємо дуже сильно», – переконує Лапін.

«Введення віз – це захист наших громадян. Адже ми гарантовано будемо знати, хто їде в Росію. А саме головне, якщо Росія надає візу нашим громадянам, значить це гарантія їх безпеки на території РФ. Звертаю увагу, що коридор має закритись з обох сторін. Ілюзіями про те, що з боку Росії не буде відповідного кроку, тішити себе не варто. Навпаки, вводячи візи з Росією, ми очікуємо відповідної відповіді з тієї сторони.

На даному етапі – це цивілізований спосіб вирішити конфлікт на східному кордоні. Ми платимо занадто високу ціну, якою є життя людей, заради того, щоб поступатись аргументам на зразок «там наші родичі і ми не зможемо їх бачити».

Національні інтереси, захист держави та її громадян, територіальна цілісність – сьогодні ми боремось за своє. І не вимагаємо чужого. Тому публічно закликаю усіх підтримати необхідність введення віз з Росією», – наполягає нардеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Московити, які подавляючою більшістю підтримали збройну агресію проти українців і інших народів, мають відчувати зневагу всього світу, і в першу чергу українців. Всюди в світі, вони мають відчувати дискомфорт, а в Україні - взагалі ходити по одній половиці і весь час озиратись та фільтрувати базар, бо відразу жорстка депортація.
Відповісти
Останні новини
Завісу треба опускати: Лапін закликав ввести візи з Росією
23 травень, 2017, 10:06