Основні причини смертності на Волині – хвороби серця і рак

Основні причини смертності на Волині – хвороби серця і рак
На Волині серцево-судинні захворювання разом із онкологічними недугами є основними причинами смертності. Цей показник становить 70%.

Про це йшлося в Луцьку під час наради-семінару «Ефективність впровадження клінічних настанов і протоколів надання медичної допомоги в практику лікаря внутрішньої медицини», - повідомляє ВРД НСТУ.

Волинь — чи не єдина поміж областей України, де приділяють значну увагу наданню хірургічної допомоги хворим із вадами серця. Із 2011-го в області діє програма «Волинькард», спрямована на профілактику серцево-судинних захворювань. У цьому плані волинянам уже є чим пишатися. На цьому наголосив у Луцьку позаштатний спеціаліст із терапії Мінохорони здоров’я Василь Нетяженко.

«Волинь перша серед усіх областей започаткувала стентування. Тобто, область завжди мала хорошу позицію. І це зараз продовжується», – зазначив Василь Нетяженко.

Серед ініціаторів програми «Волинькард» і створення обласного центру кардіоваскулярної патолої та тромболізису – доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський.

Він розповів: «Ми зараз, останні роки, активно працюємо, особливо працюємо з інфарктом-міокарда, по коронаграфії та стентуванні, дороговартісних інтервенційних втручаннях. Тому зрушення, звичайно, є. Ми знаходимося на початку шляху. Зараз запускається субпроект Світового банку. Тому ми очікуємо досить хороших результатів найближчим часом».

Нетяженко спілкувався в Луцьку із сімейними лікарями і кардіологами. Йшлося про стандарти діагностики гіпертонічної хвороби, лікування пацієнтів при високому артеріальному тиску. А саме – якими препаратами варто розпочинати лікування і до якого рівня необхідно знижувати тиск у людей поважного віку та інших хворих. Те, що пацієнти нині рідко звертаються до лікарів, на думку Нетяженка, неправильно, бо інколи буває запізно. Не лікуючи гіпертонію, людина й не підозрює, що недуга може перерости в інсульт чи інфаркт.

«Залучити якомога більше лікарів і пацієнтів. Для того, щоб вони прийшли в аптеку і по виписаному рецепту отримали ліки, як правило, безплатно. І вже є деякі позитивні варіанти. Звичайно, деколи бувають недоліки в організації. Але, сподіваємося, що в найближчий час це все стане на свої місця», – повідомив Василь Нетяженко.

Лікарі застерігають: якщо є проблеми зі здоров’ям, з’являються болі у грудях, не гайте час і зверніться до фахівців. Аби не було пізно. До того ж, нині стрімко розвиваються інвазивні методи лікування, доступні жителям сіл і міст.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не смішіть горобців.Який рецепт,які ліки? Це насмішка над людьми.Піар акція, де виписують найдешевші ліки тільки Еналапріл і Бісопролол. Це крейда.Вони нікому непотрібні.Ми знаємо,що ми дурні.Не робіть ще більшими дуркаками,бо ми не в силі нічого зробити.Просто жах
Відповісти
Останні новини
Основні причини смертності на Волині – хвороби серця і рак
23 травень, 2017, 16:30