Волинські митники найкраще шукають контрабандне куриво

Волинські митники найкраще шукають контрабандне куриво
Представник Волинської митниці став найкращим у пошуку тютюнових виробів на міжнародних змаганнях.

Йдеться про ІІІ Міжнародні змагання кінологічних команд з пошуку наркотичних засобів, зброї, набоїв та тютюнових виробів, які відбувалися 11–12 травня у Тернополі, – повідомляє Конкурент із посиланням на ГУ ДФС у Волинській митниці.

У змаганнях взяли участь представники України, Азербайджану, Польщі, Молдови, Грузії, Білорусі, Німеччини, Болгарії, Чехії, Словаччини і Туреччини, загалом 29 кінологічних команд.

Організатори змагань ставили за мету не тільки визначити кращі кінологічні команди, а й удосконалити майстерність фахівців-кінологів, аби ті більш ефективно застосовували службових собак для виявлення контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, набоїв, а також інших товарів, які незаконно переміщуються через митний кордон. А учасники зі свого боку відзначили, що для них це не просто змагання, а й нагода обмінятися досвідом.

У ході змагань кінологи із службовими собаками шукали протизаконний вантаж у транспортних засобах, багажі та в приміщеннях. У результаті перше місце за пошук наркотичних засобів здобула команда республіки Болгарія, а у пошуку тютюнових виробів, зброї та набоїв перемогли українці. Приємно відзначити, що найкращим у пошуку тютюнових виробів на змаганнях визнали представника Волинської митниці ДФС Ігоря Ганжу та його службового собаку породи бельгійська вівчарка на ім'я Кнут. Обійти суперників, каже переможець, вдалося завдяки ретельній підготовці, наполегливості, майстерності.

«В Україні, порівняно з європейськими країнами, тільки почали розуміти, яка важлива роль службового собаки у виявленні контрабандних товарів, – каже Ігор Ганжа. – Людину можна обманути, а добре підготовану собаку – ні. Вона не зробить помилки».

Сьогодні на Волинській митниці протидіють контрабанді вісім кінологічних команд, з яких п'ять працюють у напрямку виявлення наркотичних речовин, дві – викривають приховані від митного контролю тютюнові вироби. Усі кінологічні команди пройшли навчання у Регіональному кінологічному навчальному центрі Всесвітньої митної організації, розташованому в місті Хмельницькому, а одна з команд навчалася ще й у Чехії.

Після спеціалізованого навчання тренування собак не припиняється. Кожен фахівець-кінолог працює зі своїм собакою, вдосконалюючи його навички. Для професійного зростання кінологічних груп Волинська митниця ДФС має у своєму розпорядженні відповідні матеріали - аналоги підконтрольних речовин, макети закладок тощо. Цікаво, що кожен митник, який працює з собакою, є власником тварини, тому піклується про свого чотирилапого колегу, як про рідну людину. Завдяки цьому контакт між ними міцний і надійний.

Але на залученні службових собак до виявлення контрабанди цигарок, наркотиків та зброї, Волинська митниця зупинятися не збирається. У планах – підготувати кінологічну команду для виявлення грошей та бурштину, який намагаються незаконно перевезти через кордон. «Якісна робота відділу кінологічного забезпечення – важлива складова у процесі протидії митним правопорушенням, – переконаний начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький. – Волинська митниця ДФС має усі умови для того, щоб окрім кінологічних груп, які виявляють контрабандні цигарки та наркотичні речовини, мати кінологічну команду для виявлення прихованого бурштину. Планується також підготовка кінологічної команди, що виявлятиме грошові банкноти».

Досвід та знання кінологічних команд, які вже працюють на Волинській митниці, переконує у тому, що таке завдання митникам під силу. Так, за минулий рік собаки кінологічних команд Волинської митниці ДФС 34 рази виявляли тютюнові вироби, в результаті чого було вилучено понад 10 тисяч пачок контрабандних цигарок, і 18 разів знаходили наркотичні речовини, що є другим показником у всеукраїнському рейтингу.

«Роботу кінологічної команди з пошуку і виявлення наркотичних засобів чи зброї не можна переоцінити, – каже головний митник області. – Контрабанда зброї, наркотиків і тютюну – це зло, з яким ми постійно боремося. А ще це людські життя, які оберігають кінологічні команди, своєчасно виявляючи небезпечні товари».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські митники найкраще шукають контрабандне куриво
24 травень, 2017, 12:37