На Волині - спалах сальмонельозу

На Волині - спалах сальмонельозу
У Волинській області спостергігають спалахи харчових отруєнь.

Після родинного обіду в с. Ратнів Луцького району виникло харчове отруєння під час якого постраждало 2 сім’ї – двоє дорослих та 5 дітей у віці від 2х до 18 років, - інформує Волинський ОЛЦ МОЗ України.

Наразі, всі потерпілі лікуються у інфекційному відділенні, за результатами лабораторного обстеження у хворих є підозра на сальмонельоз.

Даний випадок є вже другим за останній місяць. Попередній випадок побутового сальмонельозу виник в Горохівському районі після родинного святкового обіду. Встановлено, що причиною захворювань став приготовлений в домашніх умовах майонез з використанням сирих курячих яєць. До речі, сальмонела виділена з сирих яєць при лабораторному їх дослідженні.

Захворювання на сальмонельоз, рівень якого в області зростає, стало серйозною загрозою для населення. За даними факторного аналізу проведеного фахівцями лабораторного центру, лише в 2016 році на цю недугу в області захворіло 274 особи, 21% з них пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, 40% - з вживанням яєць.

Для довідки: сальмонельоз - це кишкова інфекція, яка передається в більшості випадків з їжею. Викликають її мікроби роду сальмонел. Ці мікроорганізми дуже довго можуть жити у зовнішньому середовищі. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м'ясі - близько 2-4 місяців (у замороженому м'ясі - 6 місяців), у пиві - до 2 місяців, у грунті - до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко - 20 днів, кефір - до 2 місяців, вершкове масло - до 4 місяців, сир - до 1 року). Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Сальмонельоз поширений повсюдно, більше того, у світі спостерігається зростання захворюваності цією небезпечною інфекцією. Основними її джерелами є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання.

Основна причина інфікування сальмонелами - вживання їжі, що містить значну кількість бактерій. Найчастіше це яйця і м'ясо птахів, а також інші продукти, неправильно оброблені або зберігалися в умовах, що сприяють розмноженню мікроорганізмів..

Профілактика захворювань на побутовому рівні.

Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні заходи передбачають:

- кип’ятіння молока;
-достатню термічну обробку м’яса, риби, птиці;
-відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні- «глазуньї», відмову від домашнього майонезу з сирими яйцями;
-використання гусячих, качиних яєць тільки в тісто;
-для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;
-продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
-дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- при покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);
-споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
-перед споживанням овочі та ягоди мити під проточною водою, чи ошпарити кип’ятком.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.