Розповіли про найпоширеніші на Волині шахрайства

Розповіли про найпоширеніші на Волині шахрайства
Перший заступник прокурора Волинської області Віктор Швидкий розповів про найпоширеніші види шахрайств на Волині.

У минулому році у Волинській області було вчинено 436 шахрайств, а у поточному році їх кількість стала меншою – 401, – пише Конкурент із посиланням на інформацію прокурора.

У прокуратурі кажуть, що, попри постійні роз'яснення і застереження, поширені у ЗМІ, все ж довірливі громадяни продовжують попадатись на гачок аферистів.

«ЗНЯТТЯ ПОРЧІ», «ЦИГАНСЬКЕ ЗОЛОТО», «БАНКІВСЬКІ ПРАЦІВНИКИ» ТА ІНШІ ВИДИ ШАХРАЙСТВ

«Деякі види шахрайств існують дуже давно. Наприклад, «зняття порчі», яким займаються переважно особи циганської національності, або продаж «циганського золота», коли людям пропонують нібито золоті вироби за низькою ціною. Люди на це ведуться, купують, а потім вже вдома виявляють, що то якийсь сплав, підробка і аж ніяк не золото», – наводить приклади Віктор Швидкий.

Втім, аферисти зараз активно видурюють кошти у громадян й сучаснішими способами. Для прикладу, дзвонять і називаються працівниками банку (найчастіше «Приватбанку» чи «Ощадбанку»). Ці шахраї повідомляють про необхідність зміни пін-коду або блокування банківської картки, оскільки з вашого рахунку нібито намагаються несанкціоновано зняти гроші. При цьому зловмисники випитують у жертв усю необхідну їм інформацію, зокрема номер банківської картки, код верифікації, термін дії картки, пін-код, особисті анкетні дані власника картки чи ключове слово тощо. Ці відомості дозволяють шахраям зняти грошові кошти з рахунку без наявності банківської картки.

«Шахраї ідуть в ногу з прогресом! До прикладу, шахрайств з «банківськими працівниками» зараз найбільше – 70-80%», – пояснює Віктор Швидкий.

Також зараз, зі слів першого заступника прокурора Волині, актуальною є така проблема як інтернет-шахрайства. Найчастіше тут шахраї діють за такою схемою: шахрай дає оголошення про те, що продає якусь річ, людина, ще не отримавши цієї речі, платить за неї, переславши гроші на номер картки, яку вказує шахрай, і, звісно ж, – ні грошей, ні товару. Віктор Швидкий радить в таких випадках пересилати гроші тільки після отримання товару.

Або ж людина продає сама товар через Інтернет, тоді дзвонить покупець і просить номер кредитки, щоб розплатитись за товар. Однак через кілька хвилин він повідомляє, що для того, щоб вам надійшли гроші на рахунок, ви мусите підійти до банкомату та ввести певну комбінацію цифр. У такий спосіб шахраї знімають кошти з рахунку. У цьому випадку потрібно пам'ятати, що для того, аби хтось перевів гроші вам на картку, жодної вашої участі не потрібно.

Третій поширений випадок – шахраї дзвонять і повідомляють, що ваші рідні (найчастіше син чи донька) потрапили в ДТП (чи скоїли його) або вчинили інший злочин і зараз в поліції, а щоб «вирішити» це питання і рідну людину відпустили, кажуть терміново скинути якусь суму грошей.

У прокуратурі радять, щоб не стати жертвами таких шахраїв, варто зателефонувати рідним та в поліцію, аби перевірити цю інформацію. І ще варто пам'ятати, що, погодившись таким чином «вирішувати» ситуацію, ви стаєте учасником злочину, адже за надання неправомірної вигоди передбачено кримінальну відповідальність.

«ГОЛОВНА ПРОФІЛАКТИКА – НЕДОПУЩЕННЯ ШАХРАЙСЬКИХ ДІЙ»

Часто жертвами шахраїв стають люди похилого віку. Найчастіше тут зловмисники працюють за такою легендою: вони є працівниками соціальних служб і прийшли до літньої людини, щоб сказати, що вийшли «нові» купюри, які вони принесли їм, щоби замінити «старі», які зберігаються у дідуся і бабусі. Тоді ж просять написати якусь заяву, а поки їхня жертва шукає ручку чи папірець, швиденько міняють (попередньо виявивши місце зберігання грошей) справжні купюри на фальшиві.

Такий випадок нещодавно, а саме 17 травня цього року, стався у Володимирі-Волинському. До 90-річного дідуся прийшли чоловік та жінка, які назвалися працівниками соціальної служби. Під виглядом оформлення соціальної допомоги та обміну валюти вони видурили у старенького більше 20 тисяч доларів та 11 тисяч євро.

Або ж є випадки, коли до підприємців дзвонять нібито з податкової з повідомленням про «перевірку», уникнути якої можна, заплативши певну суму грошей.

«Я щодня аналізую кримінальні зведення по шахрайствах, і ми мало не щодня звертаємося до людей з проханням: будьте обережні, щоб не стати жертвами шахраїв. Втім постійно говоримо - і постійно люди попадаються. Головна профілактика – недопущення шахрайських дій. Люди повинні розуміти, що безкоштовний сир є лише в мишоловці», – зазначив Віктор Швидкий.

Він також додав, що шахраї – це дуже хороші психологи, які знають, як зачепити людину, натиснувши чи на її жалість, чи довіру.

«Шукати шахраїв дуже тяжко, бо він може сидіти, наприклад, в Донецьку – і звідти телефонувати своїй жертві, виманюючи гроші. Потім ті гроші, які віддала ошукана людина, з картки на картку можуть перекидатися десь разів 5 по всій Україні. Виявляли ми й випадки, коли шахраї вчиняли свої дії, перебуваючи в місцях позбавлення волі», – пояснює Віктор Швидкий.

Зі слів першого заступника прокурора Волині, нині кіберполіція активно взялася за викриття осіб, які займаються шахрайством, але у зв'язку з певними змінами в законодавстві їхня робота ускладнилась тим, що тепер для того, щоб отримати доступ до особового рахунку у банку чи доступ до телефонної бази мобільного оператора, потрібне рішення суду, а це, відповідно, затягує розкриття таких злочинів. Також зараз є проблема з недостатністю кваліфікованих кадрів, які вміють розкривати ці злочини.

«Жертвами шахраїв стають різні люди – старі, молоді, мешканці сіл і міст, з трьома вищими освітами чи зовсім без освіти – ніхто не застрахований від того. Тому ми знову звертаємося до усіх волинян, аби вони знали про ці найпоширеніші шахрайські схеми, щоб та обізнаність стала запорукою того, що вони не потраплять в тенета шахраїв. Ну а якщо вже стали жертвою шахрая, негайно повідомляйте про це в правоохоронні органи, адже за гарячими слідами розкривати злочини легше. Хоча у випадку із шахрайствами – ліпше ті злочини упереджувати», – зауважив Віктор Швидкий.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розповіли про найпоширеніші на Волині шахрайства
01 червень, 2017, 14:00