На цукровому та біопаливному заводах у Луцьку виявили низку порушень

На цукровому та біопаливному заводах у Луцьку виявили низку порушень
Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області провело позапланову перевірку ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» на предмет дотримання вимог санітарного законодавства.

Про це повідомляють у прес-службі управління.

«Позаплановий захід було здійснено на підставі надходження до Волинської Держпродспоживслужби значної кількості звернень щодо неприємного запаху в м. Луцьку та Луцькому районі, який громадяни пов’язували з діяльністю зазначених підприємств, та після отримання дозволу Державної регуляторної служби України.

За результатами обстеження встановлено, що санітарно-захисна зона для ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» згідно з ДСП 173-96 «Планування та забудови населених пунктів» має становити 300 м, однак даним підприємством ці межі не дотримуються.

ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» розміщене в орендованих приміщеннях цукрового заводу і спеціалізується на виготовленні біопалива - біоетанолу з меляси (відходів цукрового виробництва). Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» відсутній, що суперечить вимогам ЗУ «Про охорону атмосферного повітря». Моніторинг стану атмосферного повітря в зоні впливу об’єктів упродовж попередніх років не проводився, що є порушенням вимог ст.10 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря».

Відходи діяльності обох підприємств відправляються на поля фільтрації ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» (с. Городище, Баївська сільська рада, Луцький район), де очисні споруди обваловані по периметру, проте наявна можливість для несанкціонованих скидів стічних вод як виробничих, так і господарсько-побутових. Окрім того, на поля фільтрації здійснюється перекачування стоків каналізації з мікрорайону Вересневе м. Луцьк, що не рекомендовано ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування». Мулові карти переповнені та не очищені. Нормативний розмір санітарно-захисної зони полів фільтрації, який для потужності від 5 тис. м3/добу до 50 тис м3/добу становить 500м, не дотримується, оскільки її межах є житлова забудова.

На момент перевірки відчувається стійкий запах характерний для стічних вод (каналізаційних) біля будинків с. Гірка Полонка, (в межах СЗЗ) на південний схід від поля фільтрації. У зв’язку з цим фахівці Луцького міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» відібрали проби атмосферного повітря на вміст аміаку, сірководню, кислоти масляної, кислоти оцтової, кислоти мурашиної, кислоти пропіонової, кислоти сірчаної, кислоти ортофосфорної, спирту етилового, спирту ізопропілового.

Згідно з листом Луцького міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» виявлено перевищення ГДК аміаку та сірководню поблизу житлової забудови с. Гірка Полонка в межах СЗЗ та на відстані 520 м.

Директорам обох підприємств надано приписи про усунення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства щодо дотримання санітарно-захисної зони підприємствами, приведення в належний стан полів фільтрації, забезпечення здійснення моніторингових інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин від усіх наявних джерел у зоні впливу об’єктів», – йдеться в звіті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На цукровому та біопаливному заводах у Луцьку виявили низку порушень
01 червень, 2017, 12:33