Волиняни можуть ліки перевіряти онлайн

Волиняни можуть  ліки  перевіряти онлайн
За допомогою онлайн-сервісу «Доступні ліки» жителі Волині зможуть перевіряти наявність у лікарнях медпрепаратів, куплених за бюджетні гроші.

Електронну ініціативу втілили в життя зусиллями Благодійного Фонду «СТОПРАК» та Волинської обласної ради та за технічної підтримки ТОВ «Ілайф».

Головна мета проекту – забезпечити доступ волинян до ліків, куплених за бюджетні кошти, адже ці ліки вони мають право отримати безкоштовно.

Онлайновий механізм направлений на підвищення прозорості та підзвітності закладів системи охорони здоров’я. До того ж, його можна використовувати для кращого розуміння потреби у певних ліках, що є основою планування закупівель.

Сайт «Доступні ліки» дозволяє перевірити наявність певного препарату у лікарнях міста, просто ввівши назву ліків. Тут також розміщений перелік оплачених державою медикаментів, які наявні в лікарнях області та мають видаватися безкоштовно.

Тож, отримавши список від лікаря із медикаментами, необхідними для лікування, пацієнт може перевірити, чи щось зі списку вже куплене для лікарні державою, є в неї на складі та має видаватися безкоштовно. Якщо такі ліки є, то пацієнт має право вимагати їх від лікаря.

Якщо ж лікар відмовляється видавати «бюджетні» препарати, варто звернутися зі скаргою до управління охорони здоров’я Волинської ОДА, за номером гарячої лінії 050-182-56-68 або написати на електронну скриньку: [email protected].

До слова, майже усі медичні заклади області вже погодилися співпрацювати із онлайн-сервісом «Доступні ліки». Загалом на сайті доступна інформація про наявність закуплених за бюджетні кошти ліків у 54 закладах (Центри первинної медико-санітарної допомоги, центральні районні лікарні та медичні заклади третинного рівня). Інформація ж на сайті оновлюється щотижня.

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк зауважив, що таким чином область робить ще один крок на шляху до прозорості і підзвітності медицини. «Це дієве рішення, користь якого може на собі відчути кожен волинянин, перевіривши наявність безкоштовних ліків у медзакладах», – зауважив він. На переконання Романа Карпюка, керівництво обласної ради постійно наголошує на необхідності впровадження механізмів для забезпечення максимальної прозорості усіх процесів, пов’язаних із використанням бюджетних грошей.

«Я вдячна всім керівникам медзакладів, які погодилися на цю додаткову роботу і періодично надають нам запитувану інформацію. Така система дозволить значно підвищити рівень прозорості та підзвітності лікарень Волині. Кожен українець має право знати, якими ліками його забезпечила держава», – висловилася президент БФ «СТОПРАК» Марія Адамчук.

Зауважимо, що такі сервіси вже успішно працюють у декількох регіонах України. А також нагадаємо, що наразі БФ «СТОПРАК» періодично публікує на своєму сайті залишки онкохімпрепаратів за програмою «Онкологія по ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер».

Посилання на сайт «Доступні ліки»: http://volyn.liky.ua/#/home

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волиняни можуть ліки перевіряти онлайн
01 червень, 2017, 17:05