На Волині шукають сім’ю для дівчинки, яку мати проміняла на горілку

На Волині шукають сім’ю для дівчинки, яку мати проміняла на горілку
Спеціальний випуск газети «Волинь-нова» присвячений пошукам людей, які погодяться взяти у свої родини дітей-сиріт.

Про це йдеться у статті «Іванка хоче бути маминим сонцем», яку публікує видання 22 листопада.

В обласному спеціалізованому будинку дитини у Луцьку зараз виховуються 16 дітей, які за своїм юридичним статусом можуть бути усиновлені або передані під опіку. Серед них і дворічна Іванка, яку разом з іншими двома дітьми мати-п’яниця проміняла на пляшку. Точніше, дітей було четверо — новонароджена дівчинка спочатку мала ще сестру-близнючку. Удвох вони часто залишалися негодованими біля п’яної матері, ризикуючи померти від голоду чи нажити невиліковні хвороби.

«Іванка поступила до нас у дуже важкому стані, з третім ступенем гіпотрофії, тобто виснаженням через тривале недоїдання. Це була не дитина, а справжня жертва концтабору. У вісім місяців важила 4850 грамів, зріст мала 59 сантиметрів. Щоб довести немовля до такого стану, його треба було місяцями не догодовувати. Або годувати невідомо чим», - розповіла заступник головного лікаря будинку дитини Тетяна Віговська.

Іванку привезли в дитбудинок після довгого лікування в інфекційній лікарні. Медики ніяк не могли зупинити понос, що призвів до сильного зневоднення і втрати ваги. Згадуючи Іванку у ті дні, працівники будинку дитини досі скрушно хитають головами: «Це була шкіра та кості». Але її очі і личко нікого не могли лишити байдужим. Тож вихователі і медики будинку дуже переживали за неї, особливо коли виявили ще й збудника гепатиту С. Крім того, персонал боявся, що дівчинка взагалі не зможе стати на ніжки. Але Іванка стала і пішла, щоправда, аж у півтора роки. Та для працівників це все одно було справжнім святом.

«Вагітна жінка ніколи не п’є сама. Вона завжди п’є з дитиною. Є такий термін: «Фетальний алкогольний синдром»? Мова йде про те, що коли майбутня мама зловживала спиртним на ранніх етапах внутріутробного розвитку плоду, тоді дитина народжується з особливими рисами обличчя – маленькими очима, сплющеним переніссям, дуже тонкою червоною каймою губів. Але з точки зору усиновлення Іванка є дитиною, так би мовити, з кількома знаками питання», - каже Тетяна Віговська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: діти
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині шукають сім’ю для дівчинки, яку мати проміняла на горілку
22 листопад, 2012, 14:35