Хто на Волині витратив на вибори більше грошей, ніж Палиця?

Хто на Волині витратив на вибори більше грошей, ніж Палиця?
336 новообраних народних депутатів не відповідають його критеріям доброчесності, які свого часу розробив рух "Чесно".

Про це у четвер, 22 листопада повідомив на прес-конференції голова координаційної ради Волинської регіональної платформи руху "Чесно" Петро Верзун, повідомили у "Чесно"

Отож, за інфомрацією руху, серед "новобранців-парламентарів" 224 – корупціонери, 101 – порушували права і свободи виборців, 184 – приховують доходи та майно, 31 депутат – "тушка", 102 - прогульники, 155 депутатів – "кнопкодави".

Найбільше порушників до Верховної Ради привела Партія регіонів – 172 кандидати, Об’єднана опозиція – 71, «Свобода» - 18, комуністи – 17, партія «Удар» - 12 депутатів.

Мали знати, кого обираємо

Петро Верзун зазначив, що громадяни не надто прислухались до руху "Чесно", тому й обрали знову депутатів-порушників.

"Ми хотіли довести громадянам, що треба голосувати не серцем, а розумом, щоб кожен громадянин міг сказати, що в нас така Верховна Рада тому, що ми таку обрали. Говорити, що виборець обирав кота у мішку, – це некоректно. Була проведена інформаційна кампанія, а активісти волинської платформи руху "Чесно" побували у всіх районах області. Було роздано близько семи тисяч календарів, інформаційних буклетів", - розповів Петро Верзун.

Учасник руху "Чесно" Михайло Наход оцінив обраних депутатів по критеріях доброчесності. Він зауважив, що волинські кандидати на 80% не відповідають критеріям "Чесно". Активісти руху аналізували не всіх, а самовисуванців і тих, в кого були найбільші шанси пройти до Верховної Ради.

Нагадаємо, Волинь має обраних 12 депутатів по мажоритарних і одномандатних округах.

Вибрали багатих

Експерт Михайло Наход переконаний, що цього року був невеликий вибір, за кого голосувати.

"Кандидати, які повністю відповідали критеріям доброчесності, на жаль, не мали таких фінансових, політичних важелів впродовж виборчої кампанії, аби донести виборцям, що вони є кращі і більш гідні представляти Волинь у парламенті. Були представники великого капіталу, представники опозиції. які виграли за рахунок опозиційних брендів", - вважає Наход.

Петро Верзун додав, що перемогли по виборчих округах найбагатші, тому що вони були найбільш активними, а інші програли тому, що мали не лише недостатньо ресурсів, а й були пасивними.

"Ті, хто відповідав за вибори, повинні зробити серйозні висновки, бо по деяких округах не було навіть інтриги, хто виграє. Ці вибори відрізнялися достатньо серйозними фінансовими витратами. У кожному округу було витрачено по декілька мільйонів доларів. Лідерами, на думку експертів, були Степан Івахів, а далі Ігор Палиця", - сказав Петро Верзун.

Що далі?

Петро Верзун зауважив, що рух ЧЕСНО закінчує свою роботу 1 грудня 2012 року. Участь у ньому взяли 150 громадських організацій та більше 500 громадських активістів.

Аналітики руху перевірили понад 2500 кандидатів на відповідність 6 критеріям доброчесності та розповіли широкому загалу про тих порушників критеріїв, яких виявив аналіз. Критерії руху "Чесно", іншими словами, базові вимоги до будь-якого політика, підтримали від 60 до 80% громадян, а про рух "Чесно" дізналися понад 20% населення України.

Діяльність координаційної ради Волинської регіональної платформи руху ЧЕСНО особливо вирізнялась у всеукраїнському масштабі. Тут був налагоджений ефективний діалог активістів руху з журналістами, громадськими діячами, політиками, кажуть представники руху.

Найбільш активно реагували на результати ЧЕСНОметру кандидати-мажоритарники задля формування своєї репутації. Під час інформаційної кампанії заходи руху висвітлювались у місцевих засобах масової інформації та в партійних виданнях, велась дискусія в соціальних мережах.

Унікальність руху "Чесно" - тому, що це - перша спроба громадських активістів стати суб’єктом виборчого процесу, адже вони не просто фіксували порушення під час виборів, а, перш за все, прагнули очистити виборчі списки від недоброчесних кандидатів та спонукати виборців до свідомого голосування.

Рух розпочав діалог з усіма політичними силами на національному та регіональному рівні для того, аби вони визнали вимоги громадськості щодо прозорості власних доходів, особистого голосування та участі у засіданнях парламенту.

В результаті, Об’єднана опозиція висунула внутрішні критерії до всіх своїх кандидатів, критерії базувалися не вимогах "Чесно".

Деякі мажоритарники самі надсилали "Чесно" свої дані для перевірки та взяли на озброєння результати аналітиків.

Партії апелювали до своїх опонентів результатами перевірки "Чесно". Партія УДАР очистила свій список від деяких недоброчесних кандидатів напередодні їх висування. Також Об’єднана опозиція зобов’язалася голосувати у наступному парламенті лише особисто.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЧЕСНО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а до чого назва статті? Палицю припліли, бо хочете, щоб він ще вас купив. Останні оплат позапалицівської журналістики жаждет продатся
Відповісти
"приплели" тому, що треба відео дивитись, а не базікати тут... я от подивився і все зрозумів
Відповісти
Наши волейболистки проиграли во франции! :(

Set 1: 25 - 14 (20 min.)
Set 2: 25 - 23 (25 min.)
Set 3: 11 - 25 (21 min.)
Set 4: 25 - 13 (19 min.)
Totals: 86 - 75 (85 min.)

Golden Set: 15 - 8 (111 min.)
Відповісти
Классик все это предвидел: "За шмат гнилої ковбаси. У вас хоч матір попроси. То оддасте."
Відповісти
Останні новини
Хто на Волині витратив на вибори більше грошей, ніж Палиця?
22 листопад, 2012, 17:49