«Волиняни не можуть жити в смороді», - Гунчик

«Волиняни не можуть жити в смороді», -  Гунчик
Визначаючи плани на 2017 рік, голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик одним із пріоритетних напрямів розвитку Волині назвав саме екологічну сферу.

Саме тому сьогодні, 6 червня 2017 року, під час оперативної наради обговорено ряд екологічних питань краю, серед яких: сморід у місті Луцьку та утилізація решток тваринного походження Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», - інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Зокрема, за словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука, триває робота щодо утилізації сировини з Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» однак через плітки про її зараження цей процес загальмувався. Тому наразі тваринні рештки спалюють за допомогою спеціального обладнання на території ковельської філії. Решта – зберігається в бетонних ємкостях шляхом компостування. Окрім того, продовжуються переговори із Міністерством оборони України щодо погодження захоронення сировини на території військового полігону. Слід також зазначити, що за рахунок коштів благодійного фонду Степана Івахіва вже незабаром 50 дітей, жителів мікрорайону Ковель-2, відправлять на оздоровлення.

"Уже є розпорядження Уряду щодо виділення 17 мільйонів гривень з Резервного фонду Державного бюджету для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася у Ковелі. Своєю чергою, місто Ковель вже виділило 700 тисяч гривень, а також сформовано запит на обласну раду, аби виділити 600 тисяч гривень з обласного бюджету. Адже для вирішення проблеми, необхідно задіяти бюджети усіх рівнів", – наголосив Сергій Дмитрович.

Напруженою ситуація залишається й у Луцьку. Адже як зазначив начальник Державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук, існує два джерела неприємного смороду у місті. На півдні – це цукровий завод і поля фільтрації, де протягом 10 років йдуть фекальні стоки із житлового масиву Вересневе, та район села Гірка Полонка, де недобросовісні підприємці скидають нечистоти в річку Чорногуску. В той же час на півночі Луцька розташовані очисні споруди міста. Ускладнюють ситуацію відходи Княгинівської сільської ради та полігону в селі Брище, тому із Вишкова доноситься відповідний запах. Відтак, працівники інспекції постійно проводять перевірки та надсилають приписи до Луцької міської ради про необхідність виділення коштів для заміни очисних споруд.

"Всі ці проблеми можна вирішити, але для цього потрібно усім – політикам, владі – терміново розпочати відповідні роботи. Необхідно внести зміни до екологічних програм міста та області, районів та сільських рад, аби збільшити фінансування відповідних заходів", – підкреслив Олександр Вікторович.

"Я в Луцьку живу із 1983 року і з цього часу, проїжджаючи Гірку Полонку, відчуваю цей запах тільки різної консистенції. Сьогодні він більш виражений, тому що додались інші фактори: вступила в реакцію хімія і маємо, те що маємо. Та ж ситуація і в Княгининок. Не можна опустити голову і сказати, що ми нічого не будемо робити. Нам необхідно допомогти, тому що це наша громада, це наші люди і не можуть волиняни, лучани жити в смороді. Тому менше дискусій, а більше роботи", – зазначив Володимир Петрович.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.