Луцький нардеп попереджає про розборки Коломойського і Ахметова

Луцький нардеп попереджає про розборки Коломойського і Ахметова
Історія з зимовою блокадою має шанс ожити по-новому. Актори ті ж самі, сценарій – екологія і забруднення території. В епіцентрі подій Бурштинська ТЕС.

Про це нардеп Ігор Лапін пише у блозі на Цензор.НЕТ, - пише ВАР.

«Наприкінці зими ми багато чули про зраду, Донбас, мазут і вугілля, формулу Роттердам+. І якщо блокада на сході запустила процес диверсифікації поставок енергетичного вугілля, і це треба визнати, то які результати можливої блокади на заході?

Як повідомив народний депутат від партії «Самопоміч» Семен Семенченко, 4 червня він збирається провести зустріч з жителями міста Бурштин Івано-Франківської області і розказати про тендер на єдиного покупця, про скорочення персоналу і відмову у виконанні колективного договору в частині індексації зарплат, про байдужість на екологію і високу смертність в 30 кілометровій зоні навколо станції тощо.

Я не сильно уявляю як можна вирішити екологічні проблеми, які є загалом в країні, просто розповідями чи фізичною блокадою підприємства. Бо його зупинка не означає, що автоматично стане чистим повітря. І думаю, що складні технічні моменти мало цікавлять тих, хто планує в такий спосіб вирішити абсолютно інше питання», – йдеться у блозі нардепа.

«У випадковість чи співпадіння не вірю. І згадуючи засідання Спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації від 18 травня цього року, пам’ятаю, що саме нардеп від партії «Самопоміч» Вікторія Войціцька наполягала на так званій реприватизації «Західенерго».

Справа в тому, що Бурштинська ТЕС входить до складу ПАТ «ДТЕК Західенерго». У 2011 році компанії Коломойського не дали взяти участь у конкурсі на приватизацію «Західенерго». Тоді по-суті прописали правила під ДТЕК Ахметова. За 6 років Коломойський пройшов через усі суди і всі програв. Як тепер він може приперти до стінки Ахметова? Через депутатів, або використати зручну для шуму тему блокади.

Важливість Бурштинської ТЕС в тому, що вона розташована на перетині ліній електропередач, що з’єднують Україну з Угорщиною, Румунією, Словаччиною.

Основне технологічне паливо – вугілля вітчизняних вугільних басейнів, допоміжне – природній газ та мазут. Серед вугільних басейнів – Львівсько-Волинський вугільний басейн. Саме значну частину вугілля цього басейну використовують Бурштинська та Добротвірська теплові електростанції. З 12 енергоблоків Бурштинської ТЕС, 2-3 постійно працюють на експорт.

Приєднання так званого «Бурштинського острова» до енергетичної системи європейських країн (UCTE) у 2002 році збільшило можливості для експортних поставок електроенергії з України.

Якщо повернутись до істинної причини можливої блокади, масових акцій і так далі, а саме реприватизації, поясню, що ця історія має цілком цивілізований шлях вирішення. Фонд держмайна проводить перевірку умов приватизації і виконання інвестиційних зобов’язань.

Це їх робота не лише у відношенні до даного об’єкту, а загалом до усіх, де є питання щодо прозорості приватизації та/або виконання інвестором своїх зобов’язань. Результат перевірки разом зі звітом компанії, в даному випадку ПАТ «ДТЕК Західенерго», вивчає Спеціальна контрольна комісія ВРУ з питань приватизації, і колективним голосуванням членів Комісії приймається рішення.

Якщо ми хочемо будувати правову державу, то маємо використовувати силу права, а не право сили. Тому методи боротьби мають бути цивілізовані», – пише Ігор Лапін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцький нардеп попереджає про розборки Коломойського і Ахметова
06 червень, 2017, 18:27