Депутати розберуться у скандалі навколо ласого шматка землі на Волині

Депутати розберуться у скандалі навколо ласого шматка землі на Волині
Депутати Волинської облради мають намір втрутитися у скандал навколо земельної ділянки площею 4 гектари поблизу Малого Згоранського озера.

Про це йшлося під час засідання тимчасової контрольної комісії облради з питань земельних відносин 7 червня, - повідомили у прес-службі Волиньради.

Комісія розглядала це питання за клопотанням Згоранської сільської ради та депутатів Любомльської районної ради Івана Федонюка та Світлани Прокопчук. Людей цікавить, що збирається робити обслуговуючий кооператив «Заозерне» на майже 4 га землі біля Малого Згоранського озера.

Сільський голова Олександр Лукашук розповів, що йдеться про землі за межами населеного пункту, а, відтак, ними розпоряджається головне управління держгеокадастру у Волинській області. Право оренди на згадану земельну ділянку кооператив «Заозерне» здобув на аукціоні в серпні 2016 року. Громаді представники кооперативу пообіцяли, що використовуватимуть землю за рекреаційним призначенням і люди підтримали цю ідею. За її оренду було сплачено 54 тисячі гривень до сільського бюджету.

Згодом громаду насторожила інформація, поширена в інтернеті, що нібито земля, де повинні були бути бази відпочинку, поділена на 57 маленьких ділянок для будівництва індивідуальних житлових будинків. Більше того, ці ділянки продаються і за кожну з них власники правлять по 500 умовних одиниць. Сільський голова Олександр Лукашук назвав таку інформацію фейком, оскільки вона не має офіційного підгрунтя та підтвердження.

Втім, депутати Любомльської райради Іван Федонюк та Світлана Прокопчук переконували обласну комісію, що питання не є простим.

Варто додати, що 12 січня цього року голова Любомльської РДА підписав розпорядження, яким рекомендовано кооперативу «Заозерне» розробити містобудівну документацію – детальний план території за межами населених пунктів Згоранської сільської ради ради для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. Іншим пуктом свого документу голова РДА зобов'язує сектор містобудування та архітектури райдержадміністрації забезпечити погодження розроблення ДПТ у встановленому законодавством порядку, проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів у проекті ДПТ та затвердити його згідно з чинним законодавством.

Представники громади стверджують, що оголошення про проведення громадських слухань було оприлюднене в газеті, яка не поширюється на території сільської ради. Тобто є припущення, що громадські слухання могли відбутися й без громади. За ініціативою селян оголошення про проведення слухань розмістили в районній газеті «Наше життя». В результаті на слухання прийшла громада, а орендар не з'явився.

Проаналізувавши почуте, депутат Михайло Імберовський припускає, що була спроба обманути громаду. Його колеги Олександр Омельчук та Валерій Діброва поцікавилися в керівництва сільради, чому сама громада не боролася на аукціоні землю неподалік озера.

«Ви могли з часом продати цю ділянку і виручити на неї майже 5 мільйонів гривень, а не 54 тисячі за річну оренду. За 5 мільйонів можна було вирішити чимало соціальних питань», - зазначив Омельчук.

Між тим, Валерій Діброва закликав колег не оперувати цифрами, які вимальовуються в результаті припущень.

Відверто на бік кооперативу «Заозерне» став депутат Сергій Котюк, який взяв участь у сьогоднішньому засіданні комісії. Він заявив, що уважно вивчав ситуацію, що склалася навколо згоранської землі, яку орендує кооператив і впевнився, що жодних порушень законодавства ним не вчинено.

Він апелював до предствників громади села.

«Чого ви добиваєтеся? Ніхто у вас нічого не забере. Дайте розвинутися будівництву, адже у вас нічого не робиться. Ви хочете, щоб землею розпоряджалася сільська рада, аби потім поділити її на ділянки, приватизувати та продати?» - не стримував емоцій Сергій Котюк.

Депутати Ігор Лех та Володимир Кучер допитувалися в колеги Сергія Котюка про його мотивацію у відстоюванні інтересів кооперативу «Заозерне». Чіткої відповіді вони не отримали. Єдине, Сергій Котюк повідомив, що має намір добиватися, щоб на конфліктній земелі було виділено кілька ділянок для воїнів АТО.

Начальник управління землеустрою та охорони земель Неля Коблюк запевнила, що допоки земля біля Малого Згоранського озера не може бути продана. Вона перебуває в оренді, а належить державі.

Комісія рекомендувала голові Любомльської РДА провести в рамках чинного законодавства провести громадські слухання щодо проекту детального плану за межами населених пунктів Згоранської сільської ради. Правоохоронним органам рекомендовано тримати ситуацію на контролі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Депутати розберуться у скандалі навколо ласого шматка землі на Волині
07 червень, 2017, 15:37