Луцький суд арештував 1,2 тонни бурштину

Луцький суд арештував 1,2 тонни бурштину
На Волині правоохоронні органи проводять розслідування у кримінальному провадженні щодо групи осіб, які зі зброєю незаконно добуває та обробляє бурштин.

В рамках слідства уже проведено ряд обшуків в кількох населених пунктах Маневицького, Іваничівського та Володимир-Волинського районів. У фігурантів розслідування вилучили станки для обробки бурштину, кілька транспортних засобів, чимало зброї та близько 1,2 тонни бурштину, - пише Четверта влада з посиланням на ухвали Луцького міськрайонного суду.

Провадження наприкінці 2016 року розпочав слідчий відділ Управління СБУ у Волинській області за оперативною інформацією. Попередньо кваліфікували його за статтями про надання неправомірної вигоди службовій особі, порушення правил охорони та використання надр і незаконне поводження зі зброєю.

Під час розслідування встановлено, що на території Маневицького району Волинської області незаконне видобування дорогоцінного каміння супроводжується озброєними особами. Вони переховують вогнепальну зброю в орендованих помешканнях.

Ковельські працівники СБУ з’ясували, що організаторами видобування бурштину на території Волині є шестеро осіб. Четверо з них відповідають за видобуток та охорону бурштину, а двоє – за його обробку.

Правоохоронці провели обшуки в Маневичах, селі Литовеж Іваничівського району, селах Заріччя та Федорівка Володимир-Волинського району та у Володимирі-Волинському.

Під час обшуків вилучили:

два позашляховики Land Rover Freelander з іноземною реєстрацією, 10 станків для обробки бурштину з інструментами до них, металевий кийок, штик-ніж, оптичний приціл марки «YUKON», мисливську рушницю марки «ИЖ 27», мобільні телефони «IPhone» і два телефони «LG», 7 магазинів до нарізної мисливської зброї, 12 холостих патронів, 89 бойових патронів різних калібрів, 116 мисливських патронів різних калібрів, запал до гранати, 11 стартових пакетів операторів мобільного зв`язку «Київстар» і «Лайф», мотопомпу та комплектуючі рукави, документи, серед яких і блокноти із записами, 4 ємності з бурштином вага якого невідома, 73 мішки з бурштином вагою брутто 1115 кілограмів, майже 41 кілограм порошкоподібної речовини, яка, на думку слідства, використовується для обробки бурштину, 23,1 тисячі доларів у готівці, каміння бурштину фракцій до 5 грам, фракціями 5, 10, 20, 50, мінус вагою брутто 14,85 кілограма, бурштиновий пил вагою 19,2 кілограма.

На майже все майно, окрім станків, суд наклав арешт. Станки ж, як пояснив у суді представник володільця майна, використовувалися для обробки плит, чим нібито і займається фігурант розслідування.

Місяць тому СБУ та прокуратура вже повідомляли про вилучення великої партії бурштину у Володимирі-Волинському. Тоді прес-служби цих органів зазначали, що «сонячний камінь» вилучили в помешканні організатора, а його вартість на «чорному ринку» сягає 2 мільйонів доларів. Дорогоцінний камінь планували відправити за кордон.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.