Луцьк виграв третину грантів Євросоюзу

Луцьк виграв третину грантів Євросоюзу
Луцьк виграв третину грантів, поданих для розгляду в Євросоюз для фінансування.

Загальний кошторис очікуваних вливань – близько 20 мільйонів гривень, повідомляє «Радіо-Ера» ФМ.

Фінансування передбачене в рамках програми добросусідства «Польща-Білорусь-Україна». Єдина умова Єврокомісії: кошти використати за призначенням, про що надати детальний звіт.

Кошти чималі, тішаться в муніципалітеті, і без них здійснити деякі мрії було б неможливим. Із 1,8 мільйонів євро, які передбачені для медицини Луцька і польського міста Ленчна, центр Волинської області очікує отримати близько 5 мільйонів гривень.

Кошти підуть на облаштування палат інтенсивної терапії в міській лікарні та закупівлю надсучасного реанімобіля, каже заступник луцького міського голови Василь Байцим. Для області такий буде першим, хоча усі польські воєводства мають для цього реанімаційний вертоліт з відповідно збудованим майданчиком.

«Ми можемо подавати заявки від Луцька на загальний бюджет не більше 4 млн. євро при умові, що ми маємо партнера за польської сторони. А ще краще, якщо буде партнер і з білоруської сторони», - каже Василь Байцим.

За його словами, півмільйона гривень для цього зобов’язалося виділити місто. Термін реалізації проекту – 24 місяці. Реанімобіль обслуговуватиме всю область.

«На випадок надзвичайної події чи аварії якоїсь ми зможемо транспортувати хворих або тяжких хворих з місць цих подій до пунктів інтенсивної терапії в клінічну лікарню, зберігаючи їм життя під час транспортування. Те, що сьогодні неможливо зробити в Луцьку з тим обладнанням і рівнем швидких допомог, які в нас є», - запевняє заступник луцького міського голови.

Одне із грошових вливань передбачене на розбудову Луцького зоокуточка й облагородження прилеглої території в міському парку. Заклад без неприємних запахів, а умови тварин, наближені до природних, сподіваються в мерії, збільшить потік відвідувачів на 30-40%. На основі цього, каже заступник начальника управління міжнародного співробітництва та туризму Віра Кудрявцева планують розробити спеціалізовані міжнародні туристичні маршрути між Луцьком та Замостям.

«Ключова мета виграного проекту – це створення нового туристичного маршруту між зоопарками Луцька та Замостя. Власне, цей туристичний маршруту, як продукт реалізованого проекту, сприятиме збільшенню потоків туристів між Луцьком і Замостям та взагалі між Україною й Польщею. І власне, створення туристичного маршруту сприятиме не тільки покращенню атракційності туристичного регіону, а в т. ч. сприятиме збільшенню грошових надходжень від туристів», - переконана Віра Кудрявцева.

Так званий зоопарковий туризм має стати стартовим для співпраці у тревел-індустрії між обома містами і перерости в таку співпрацю на міждержавному рівні. Відвідувачі зможуть вивчати культурний та духовний потенціал сусідів, брати участь у заходах, які єднають обидва народи. Ще 108 тисяч євро піде на закупівлю сцени, ярмаркових наметів і пересувного виставкового павільйону для проведення інвестиційних форумів.

«Ми можемо претендувати на максимальний бюджет близько 2 млн. євро, тому що загальна сума бюджету від польської й української сторони має складати не більше 4 млн. євро. Якби ми були вже в Євросоюзі, то ми сьогодні могли б писати проекти за такою ж технологією і звертатися до фондів Європейського Союзу й інших інвестиційних екологічних фондів з проектами, які становлять сотні мільйонів євро»,- зазначила заступник начальника управління міжнародного співробітництва та туризму.

У рамках співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією, до якої входять Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія і Швеція, Луцьк чекає 3 мільйони гривень на реконструкцію найбільш енергозатратних комунальних закладів міста, сказав Василь Байцим. Серед них два садочки і дві школи, а також міська клінічна лікарня.

«Термін його окупності складатиме 3,5 роки. Через 3,5 роки ми повернемо назад фінансовій екологічній корпорації ці 3 млн., заплатимо їм 3% від цих грошей – це тільки ті витрати, які йдуть на обслуговування цього кредиту. І місто ще зможе заробити більше, ніж мільйон гривень чистого прибутку від впровадження цих енергозберігаючих заходів. І також повернемо свої 300 тисяч, які дамо на цей проект з бюджету», - переконаний заступник луцького міського голови Василь Байцим.

Невиграні цього разу проекти Луцьк подасть на наступний рік. Насамперед, це стосується ремонту доріг у місті, реконструкції комунальних комунікацій, підтримки малого й середнього бізнесу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вірний підхід Василя Байцима, який заслуговує особливої поваги. Лише ЛЮДИНА, яка є в душі ЄВРОПЕЙЦЕМ можу дбати про розвиток і запровадження європейських цінностей і стандартів!!! :-)
Відповісти
"можУ дбати" - обмовка?..)
Відповісти
можуть дбати... це справді обмовка.
Відповісти
Там правильно було б написати "можЕ". А так - справді за Фройдом. Сам Байцим строчить.
Відповісти
якщо точніше, то ", можЕ"
Відповісти
с трудом верится что все деньги пойдут на дело
Відповісти