У США може з'явитися 51-ий штат

У США може з'явитися 51-ий штат
У Сполучених Штатах Америки може з'явитися 51-й штат - ним може стати Пуерто-Рико.

11 червня на цьому карибському острові відбувається референдум, на якому пуерто-риканці мають визначитися, чи хочуть вони увійти до складу США у якості штату, повідомляє Радіо Свобода.

У бюлетенях для голосування пропонується ще два варіанти - залишити чинний статус острова або оголосити незалежність.

Наразі Пуерто-Рико є асоційованою із США державою. Там діє Конституція США, але не в повному обсязі. Жителі острова є американськими громадянами і платять деякі податки до бюджету Сполучених Штатів, але користуються не усіма соціальними благами країни, не можуть голосувати на виборах президента і Конгресу.

П'ять років тому вже відбувся аналогічний референдум, але за його результатами не було визначено однозначних переваг місцевих жителів. Влада острова вирішила провести нове волевиявлення, що стало відповіддю на економічний спад - у травні Пуерто-Рико оголосила себе банкрутом.

Якщо пуерто-риканці висловляться за зміну статусу на штат США, то до Вашингтона відправиться делегація місцевих парламентаріїв з петицією до Конгресу затвердити підсумок референдуму. Для цього потрібна проста більшість обох палат законодавчого органу і підпис президента.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: США
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.