Єремеєв потрапив у ТОП «обласканих владою»

Єремеєв потрапив у ТОП «обласканих владою»
Волинського бізнесмена Ігоря Єремеєва, співвласника групи компаній «Континіум» і переможця парламентських виборів в одному з округів Волині назвали одним з двадцяти українських бізнесменів, які забезпечують 70% угод в українському бізнесі.

70 % ринку забезпечили всього 20 бізнесменів, яких об´єднує прихильність до них влади, пише видання Коментарі.

Цей рік був не дуже щедрим на операції в секторі M&A, пише видання. Терміном «M&A» (англ. «Mergers and Acquisitions») називають процеси в економіці, пов’язані з укрупнення бізнесу та капіталу, в результаті яких на ринку з'являються більші компанії.

Причина цього – у політиці влади. Сьогодні в країні нарощувати активи можуть тільки три категорії бізнесменів: ті, хто при владі, ті, які «на короткій нозі» з керівництвом країни або регіону, і ті, котрі зуміли вибудувати бізнес, від якого залежить економіка України в цілому.

У підсумку виявилося, що 70% операцій на ринку забезпечили всього 20 бізнесменів. Серед них і такі відомі персони як Ахметов чи Фірташ, і не такі популярні раніше персонажі на зразок Руслана Циплакова або Олександра Лещинського. Однак усіх їх об’єднує одне – в 2012 влада була до них ласкавою, і вони вдало скористалися цією прихильністю.

Серед них видання «Коментарі» називає й Ігоря Єремеєва.

Неоптимістичний початок

Для Єремєєва 2012 рік почався не дуже вдало. В кінці 2011 року СБУ раптом зацікавилася подіями майже трирічної давнини –купівлею в 2009 році держпідприємством «Укрзалізничпостач» дизельного палива за завищеною ціною у компанії, пов'язаної з Єремєєвим.

Потім були «маски-шоу», і преса заговорила про те, що новий власник Надра Банку Дмитро Фірташ нібито вимагає віддати йому мережу заправок, що працюють під брендом WOG. Так би мовити, в якості компенсації за ті 805 мільйонів гривень, які колишній власник фінустанови Єремєєв нібито вивів у далекому 2008 році.

Під знаком цього конфлікту пройшла вся перша половина 2012 року - суди, арешти рахунків, чутки про переуступку бізнесу.

У квітні заговорили про входження Фірташа в капітал Херсонського НПЗ. Однак Ігор Єремєєв відкинув ці домисли, заявивши, що є тільки договір між двома компаніями і групою «Континіум» про реконструкцію Херсонського НПЗ. Експерти відразу ж припустили, що таємничий інвестор - це і є Дмитро Фірташ і інвестувати в «чужі» об'єкти він не буде.

Півмільйона мільйонів

З іншого боку, у другому півріччі справи у луцького бізнесмена начебто пішли на лад. Незважаючи на скандал з «Укрзалізничпостач», його компанії продовжили постачати паливо держструктурам - «Золотий екватор», керуючий мережею WOG, з початку 2012 року виграв тендери на більш ніж 550 мільйонів гривень. Улюблені клієнти - МВС і дочірнє підприємство «Укртрансгазу». Це дозволило експертам припустити, що луцький бізнесмен таки знайшов впливового покровителя.

А ось в інших сферах бізнесу успіхи Єремєєва не настільки помітні. Західна молочна група («Галичина») в цьому році покупками не відзначилася. А потім ще й заборонили ввозити в Росію сири «Комо» - через нібито виявлену там кишкову паличку.

З мобільними перспективами Єремєєв і зовсім розпрощався. Як повідомили в Національній комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації, ліцензії на надання послуг зв'язку в стандарті CDMA телекомунікаційної компанії ITC (CDMA Україна, входить в згадану групу «Континіум») були анульовані на початку листопада.

Але ресурси ITC виявилися затребуваними ще до відмови компанії від ліцензій - вони були переоформлені на «Інтертелеком» (належить придністровським бізнесменам групи «Шериф»).

А з вересня почався поетапне переведення абонентів CDMA Україна на обслуговування в мережу «Інтертелекому». Таким чином, можна говорити про переведення 373 тисяч абонентів CDMA Україна (дані ІКС) на «Інтертелеком». Тепер ця компанія буде обслуговувати в цілому близько 1373 млн. клієнтів. Це більше 60% ринку.

З виходом з гри «Інтертелекому» в Україні залишилося всього два великих оператори CDMA-800: згаданий «Інтертелеком» і «Телесистеми України» (PEOPLEnet, контрольований ПриватБанком і Вадимом Шульманом).

Ні перший, ні другий не збираються йти з ринку. І знаючи стиль Ігоря Коломойського, можна припустити, що надалі ринок може розвиватися за двома сценаріями - або домовленість, або війна.

Якщо друге, то Ереемев дуже вчасно позбувся свого мобільного активу: він як ніхто інший знає, що таке переходити дорогу олігархам вищого ешелону, пишуть «Коментарі».

* * *

Окрім Єремеєва, у ТОП «обласканих владою» потрапили Рінат Ахметов, колишній російський мільярдер Вадим Новинський, Гурам Немсадзе, Ігор Коломойський, Олександр Ярославський, Юрій Іванющенко, Петро Порошенко, Віктор Пінчук, Дмитро , Фірташ, Вагіф Алієв, Андрій Веревський, Василь Хмельницький, Олександр Лещинський та Сергій Касьянов,

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
гм. Заголовок про одне, стаття - навіть не про друге. Про четверте... Вже б тоді було б писати заголовок. "Єремеєв потрапив". І все...
Відповісти
А ще давнішу фотографію не могли знайти?
Відповісти
Останні новини
Єремеєв потрапив у ТОП «обласканих владою»
26 листопад, 2012, 10:09